Deprecierea brutala a leului din ultimele zile pana la cotatii de 3,69 lei/euro in cursul zilei de vineri stimuleaza exporturile, dar ar putea avea ca efecte negative urcarea inflatiei, reducerea investitiilor straine si marirea ratelor la creditele in valuta.
Deprecierea leului are, potrivit economistului sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, doua cauze principale: neincrederea investitorilor nerezidenti cu privire la evolutiile macroeconomice din Romania si turbulentele de pe pietele financiare internationale, care au afectat intreaga regiune prin retragerea investitorilor de pe pietele emergente, considerate cu risc mai ridicat, spun analistii chestionati de NewsIn.

"Daca pana acum, accentul era pus pe deficitul de cont curent si pe cel comercial, de cateva luni investitorii sunt ingrijorati si de nivelul inflatiei. Ratarea tintei de inflatie a BNR este un semnal puternic", a spus Anghel.

Astfel, Romania a intrat anul trecut in clubul putin select al statelor europene cu deficit al balantei de plati de peste 10%, din care mai fac parte tarile baltice, Bulgaria si, de curand, Slovacia. In plus, inflatia anuala a urcat puternic in Romania in ultimele luni, de la niveluri sub 4% in prima parte a acestui an pana la 6,03% in septembrie si 6,84% in octombrie, cu aproape 2% peste marja superioara intervalului de 3-5% care incadreaza tinta de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Deprecierea leului, demarata in august, a continuat in ciuda majorarii dobanzii de politica monetara de la 7% la 7,50%, decisa in sedinta boardului BNR din 31 octombrie. Or, in conditiile unei inflatii de aproape 7%, investitorii strini de portofoliu asteapta o dobanda mai mare. "Probabil, de peste 8%", apreciaza economistul sef al BCR.

"Diferentialul de dobanda nu reprezinta totul. Exista acest mit ca speculatorii castiga doar daca din apreciere sau doar din depreciere, insa in realitate ei efectueaza tranzactii ca sa castige in ambele sensuri", a explicat Anghel, care a mentionat ca, in conditiile in care aprecierea leului s-a oprit in vara, jucatorii au incercat sa castige din depreciere.

Anghel spune, asemeni guvernatorului Isarescu, ca "aceste fluctuatii importante ale cursului intr-o perioada scurta de timp nu fac bine economiei" si mentioneaza patru posibile efecte negative ale acestor variatii brutale ale cursului de schimb, in afara de impactul pozitiv asupra exporturilor, care ar putea, eventual, atenua din deficitul balantei de plati.

"In primul rand, este un efect asupra inflatiei, dar nu acum, ci peste circa trei luni, cand importatorii isi vor face calculele la noul curs", a precizat economistul sef al BCR, care a precizat ca perioada sarbatorilor, cu promotiile aferente, va ascunde efectul unui leu mai slab asupra preturilor.

Or, scumpirea bunurilor importate va face dificila atingerea tintei de inflatie pentru 2008 a bancii centrale, de 3,8% plus sau minus 1%. "Este o probabilitate din ce in ce mai mica de realizare a tintei de inflatie pe 2008", a spus Anghel. El a mentionat ca investitorii straini credeau, mai ales dupa reusita din 2006, ca BNR poate sa-si atinga tinta, iar ratarea din acest an a schimbat in mod negativ perspectiva si perceptia jucatorilor straini.

Iar acesta este al doilea efect negativ, deoarece Romania, tara care a inceput sa atraga investitii straine directe semnificative abia din 2005, are nevoie de acestea pentru a se dezvolta.

Pe de alta parte, scumpirea importurilor nu este o situatie foarte fericita, deoarece "Romania are nevoie de tehnologie pentru dezvoltare", spune Anghel, mentionand, astfel, un al treilea potential efect negativ.

Ultimul efect negativ indus de deprecierea abrupta a leului consta in impactul asupra persoanelor care au luat credite in valuta si au venituri in lei si pentru care ratele la rambursarea imprumuturilor devin mai mari.

"Persoanele fizice se vor gandi din ce in ce mai mult la implicatiile unui credit in valuta", a aratat Anghel, care nu crede, totusi, ca vor exista probleme majore.

"Evident, este posibil sa creasca numarul restantelor, dar nu vad efecte catastrofale, deoarece doar o mica parte din cei care au imprumuturi le-au luat in iulie, cand euro era 3,11 lei. La portofoliul creditelor in sold, sunt si cei care au luat imprumuturi anul trecut, cand euro era 3,70 lei, de exemplu"
, a mai explicat Anghel, care a mentionat ca bancile iau in calcul riscul valutar la acordarea creditelor.

Un efect indirect este scaderea valorii activelor romanesti in cazul comparatiilor internationale, care se fac echivaland valorile intr-o singura valuta. "Comparatiile in euro, precum cele pe care le face Eurostat, ne vor defavoriza", a mai spus Anghel.

Leul s-a depreciat incepand din iulie cu peste 16% fata de euro, de la cotatii de 3,11 lei/euro la 3,61 lei/euro la inchiderea sedintei de vineri. La cursul BNR, leul s-a depreciat din 2 iulie (3,1112 lei/euro) pana pe 23 noiembrie (3,6221 lei/euro) cu 51 bani, respectiv cu 16,4%.

Vineri, cotatia leului a fluctuat puternic, cu circa 10 bani, deprecierea puternica din primele ore ale sedintei pana la 3,69 lei/euro fiind compensata de aprecierea puternica a leului, cu circa 10 bani (2,7%), pana la cotatii de 3,59 lei/euro, jucatorii din piata suspectand o interventie a BNR.

Parerile analistilor cu privire la posibila interventie a bancii centrale in piata valutara sunt impartite. Astfel, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, a declarat la The Money Channel ca "banca centrala a intervenit, probabil, dar nu in mod direct, ci printr-o banca locala, sau printr-o banca straina si a dus cursul mai jos, deoarece curentul era pentru deprecierea monedei nationale".

Mai mult, Dumitru a adaugat ca acest lucru i-a determinat pe jucatorii din piata sa urmeze directia data de banca centrala, pentru ca nu aveau incotro, BNR fiind cel mai mare jucator de pe piata valutara.

"Daca jucatorii intuiesc ca a intrat banca centrala in piata, va dati seama ca factorii de ordin psihologic fac ca toata lumea sa mearga cu BNR-ul, pentru ca nu poti sa te pui impotriva BNR-ului, pentru ca e cel mai mare jucator din piata si trebuie sa mergi cu el", a explicat Ionut Dumitru.

Sunt, totusi, si alti analisti care spun ca banca centrala s-a tinut vineri la distanta de misculatiile valutare.

"Personal nu am vazut BNR-ul azi in piata, dar ma astept ca leul sa se aprecieze in perioada imediat urmatoare cel putin pana la 3,55 lei/euro. E clar ca deprecierea monedei nationale din ultimele saptamani de la 3,30 la 3,70 lei/euro a fost o exagerare", a spus dealerul sef al ABN Amro Bank Romania, Dragos Balaci.

Directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, considera ca un posibil motiv pentru care banca centrala nu a intervenit pe piata valutara vineri este pentru a da un mesaj de siguranta in privinta evolutiei naturale a cursului de schimb, in concordanta cu situatia macroeconomica a Romaniei si raportul cerere-oferta din piata.

"Banca Nationala are un palier, o marja in care nu intervine, doar la marginile acestei marje este pregatita sa intervina. Sigur, nimeni din afara Bancii Nationale nu stie care este aceasta marja. Eu banuiesc ca ar putea fi undeva intre 3,30 si 3,70 lei/euro", a spus directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, tot, vineri, ca "nivelul de echilibru al monedei nationale este la 3,40 lei/euro, daca luam in considerare competitivitatea economica, comertul si productivitatea din Romania".

"Dupa opinia noastra, aceasta corectie, care are posibile efecte in plan inflationist datorita scumpirii importurilor, va fi contracarata de cresterea de competivitate a economiei romanesti si va avea efecte pozitive in ceea ce priveste balanta de plati externe"
, a declarat Vosganian, in cadul unei conferinte de presa sustinute la Cluj.

Deprecierea leului stimuleaza, de obicei, cresterea exporturilor, acesta fiind un efect pozitiv al iefitinirii leului, pentru ca deficitul comercial si implicit cel de cont curent se pot diminua. Pe termen lung insa, efectele unei deprecieri excesive a leului poate exercita presiuni inflationiste mari.

"Sentimentul pietei duce astazi leul in jos, pentru ca fundamentele macroeconomice in Romania nu mai pot fi ignorate si ele sunt in curs de deteriorare, inflatia a sarit din schema rau de tot, s-a dublat, deficitul extern este la un nivel pe care acum cativa ani il consideram nesustenabil, si se vede din aceasta depreciere a cursului ca e intr-adevar nesustenabil sa ai 14% deficit de cont curent", a mai spus Voinea.

Leul s-a apreciat considerabil (circa 7,3%) de la inceputul anului pana in primele zile din iulie, dupa care evolutia leului s-a inversat, in ton cu turbulentele din pietele internationale, cauzate de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din piata americana.

Datele negative despre Romania si aversiunea investitorilor fata de risc, au atras in luna noiembrie o depreciere brusca a leului, care a culminat cu nivelul de 3,69 lei/euro la care a fost cotata vineri moneda europeana pe piata interbancara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri