Valoarea activelor nete ale celor sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III) a crescut cu 39,03% in perioada 21-28 decembrie pana la 14,24 milioane lei (3,94 milioane euro), potrivit datelor publicate marti de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
La data raportarii, erau active sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata) si OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), potrivit arbitrului pensiilor private.

Fondul de pensii facultative BCR Prudent, administrat de BCR Asigurari de Viata, a atras 11.437 de participanti pana pe 28 decembrie si avea active nete de 7,07 milioane lei, reprezentand 49,7% din piata, potrivit datelor de arbitrul pensiilor private.

Numarul total de participanti atras de cele sapte fonduri de pensii facultative era de 55.333 la 28 decembrie, dupa cum arata datele publicate de CSSPP. AZT Moderato a atras 13.280 de participanti si a ajuns la o valoare a activului net de 2.639.625 lei, ING Clasic are 7.737 de participanti si un activ net de 1.805.525 lei, AZT Vivace - cu un activ net de 1.204.667 lei si 10.331 participanti, Pensia Mea - 8.293 de participanti, cu un activ de 700.457 lei, ING Optim - cu un activ net de 801.750 lei si 4.036 de participanti si BCR Prudent - 11.437 de participanti si un activ net de 7.076.971 lei.

OTP Strateg a facut prima raportare la CSSPP la sfarsitul lunii noiembrie si a afisat un numar de 219 de participanti si un activ net de 17.863 lei.

"In 2008, ne asteptam la o dublare a numarului fondurilor active pe piata pensiilor facultative", a declarat la inceputul lunii trecute, citat de NewsIn, Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

"Ne asteptam ca in 2008 sa avem peste 300.000 de participanti la pensiile facultative si active nete de 60 milioane lei. Initial estimam ca pana la sfarsitul lui 2007 activele pe pilonul III se vor ridica la 40 milioane lei, insa demararea procedurii de aderare la Pilonul II a incetinit ritmul de crestere al pietei pensiilor facultative, deoarece persoanele s-au reorientat catre acest sector", a adaugat Oancea.

Cea mai mare crestere fata de saptamana anterioara a fost inregistrata de BCR Prudent, care a avansat cu 96,85%, ING Optim a crescut cu 10,32%. OTP Strateg a pierdut 27,83% din valoarea activelor. AZT Vivace, a avansat cu 19,93%. ING Clasic a crescut cu 7,40%. Valoarea activelor nete ale fondului Pensia Mea a urcat cu 4,26%, iar valoarea activelor nete AZT Moderato a urcat cu 3,78% fata de saptamana precedenta.

Societatile de administrare a investitiilor si cele de asigurare care vor sa administreze si fonduri de pe pilonul III trebuie sa aiba un capital social minim alocat acestei activitati de echivalentul in lei a 1,5 milioane euro, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de la data modificarii actelor constitutive.

CSSPP a mai avizat ca administratori de fonduri de pensii facultative societatea SAI Raiffeisen Asset Management.

Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si este deductibila in limita a 200 euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri