Circa 11 fonduri de pensii private obligatorii ar putea ramane pe piata in urmatorii trei-cinci ani, din experienta altor tari care au implementat sistemul si unde numai 60% dintre fonduri au rezistat in acest interval, a spus, potrivit NewsIn, directorul general adjunct al CSSPP, Dan Pescaru.
"In tari precum Polonia, Ungaria sau Estonia, care au implementat mai devreme acest sistem, circa 40% dintre fondurile care s-au prezentat la start nu au rezistat pe piata", a mentionat Pescaru, care a adaugat ca nu se asteapta la abateri notabile in cazul pietei din Romania.

"Curand vom promova un proiect de norma privind tranzactiile cu actiunile administratorilor pentru a fi propus spre dezbatere publica, cu privire la achizitii, fuziuni sau fuziuni prin absorbtie. E clar ca pe partea de fuziuni trebuie respectata legislatia in domeniul societatilor comerciale, care este data de legea 31", a mai spus Dan Pescaru.

Dan Pescaru a explicat ca, in cazul unui fond care a atras deja 5.000 de participanti, "capacitatea de a rezista este asigurata timp de doi ani", deoarece un administrator "traieste" din veniturile pe care le realizeaza si din comisioane, care sunt destul de mici.

Directorul general adjunct al CSSPP a adaugat ca, dupa aceasta perioada, este greu de crezut ca un fond va rezista pe piata daca nu isi sporeste portofoliul de participanti.

Pe de alta parte, companiile care au strans mai putin de 20.000 - 30.000 de participanti vor avea probeme certe, intrucat este greu sa stranga 50.000 de participanti in trei ani, atat cat prevede legea, considera Pescaru.

"Ramane de vazut daca administratorii care n-au reusit sa atraga un numar important de aderenti pana acum vor reusi in urmatorii ani, in detrimentul celor care si-au dovedit calitatile de buni promotori ai propriului produs", a mai spus directorul general adjunct al CSSPP, care a mentionat ca pe piata muncii intra, anual, intre 120.000 si 150.000 de contribuabili.

Primii 11 administratori controleaza 98,7% din piata, restul fiind impartit intre ceilalti 7 jucatori
Primii 11 jucatori controleaza aproape toata piata pensiilor obligatorii (98,7%), dupa atragerea unui numar de 3,938 milioane de participanti in intervalul 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri