Moneda nationala a urcat cu peste patru bani (1,1%) spre finalul sedintei de vineri fata de seara precedenta, pana la cotatii sub 3,57 lei/euro, fortat mai mult de speculatii decat de nivelul efectiv al cererii de lei pentru plati la buget, avand in vedere dobanzile relativ mici, spun dealerii.
"Leul s-a miscat mult mai puternic decat celelalte monede din regiune, care nu au fluctuat foarte mult. Lasand la o parte nevoia de lei pentru plata taxelor si impozitelor, cred ca se si speculeaza mult. Se anticipeaza intrarea banilor din strainatate, inainte de Paste, motiv pentru care se cumpara lei de pe acum", a declarat dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC), Florin Constantinescu, citat de NewsIn.

Moneda nationala s-a depreciat in primele ore ale sedintei de vineri, de la 3,60 lei/euro la 3,6125 lei/euro, pentru ca apoi sa reinceapa sa se aprecieze intr-un ritm sustinut, iar la ora 16:20, bancile cumparau un euro cu 3,5699 lei si il vindeau cu 3,5740 lei.

Cursul de referinta afisat vineri de BNR, de 3,6066 lei/euro, cu un ban (0,28%) peste nivelul din ziua precedenta, a ajuns la cel mai jos nivel din data de 8 ianuarie 2008, cand era de 3,5925 lei/euro. Fata de moneda americana, cursul de referinta indica o depreciere cu 0,24% a monedei nationale, la 2,2719 lei/dolar, de la 2,2665 lei/dolar, cat era joi.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat in prima parte a zilei de vineri de la 1,5890 la 1,5957 dolari/euro, iar dupa ora 12:00 ora Romaniei, dolarul s-a apreciat destul de brusc. La ora 16:25, euro era cotat la 1,5752 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,18% pe an, fata de cel de 9,07% pe an din sedinta precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut usor la 9,68% pe an, de la 9,57% pe an, cat era joi.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, s-au mentinut in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara de 9,5% pe an, dupa ce banca centrala a atras de la banci 1,322 miliarde lei (366,55 milioane euro) in depozite cu scadenta pe 23 aprilie, la o dobanda anuala de 9,5% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri