Volumul creditelor acordate de Banca Comerciala Carpatica ar putea creste cu mai putin de 10% in acest an, ca urmare a mizarii pe credite imobiliare cu garantii reale si temperarii imprumuturilor de consum, a declarat directorul general al bancii, Nicolaie Hoanta, citat de NewsIn.
"Soldul creditelor Bancii Carpatica va creste cu mai putin de 10% in acest an, temperandu-se fata de 2007, deoarece a sporit creditarea imobiliara, cu garantii reale, si mai putin creditarea de consum, care este in prezent o problema pentru sistemul bancar", a spus Hoanta.

Portofoliul de credite acordate de Banca Carpatica a ajuns la sfarsitul anului trecut la 1,284 miliarde lei (355,6 milioane euro), cu 55% peste volumul de la finalul anului precedent, de 829 milioane lei (245,1 milioane euro).

Banca a inregistrat anul trecut un profit net de 8,42 milioane lei (2,53 milioane euro), in scadere de peste doua ori fata de 2006, pe fondul investitiilor facute in extinderea retelei teritoriale.

"Este firesc ca nu am avut profituri mari in conditiile unui proces de extindere teritoriala", a comentat Hoanta.

Anul trecut, Banca Carpatica si-a extins reteaua in Bucuresti de la 10 la 26 de unitati, in conditiile in care "Bucurestiul ramasese in urma", potrivit oficialilor bancii, si a ajuns la nivelul intregii tari la 241 de unitati.

Pentru acest an, banca a estimat un profit net de 44,66 milioane lei, de peste cinci ori mai mare decat cel din 2007.

"Asteptam un profit mai mare in acest an, pe fondul cresterii rentabilitatii, intrucat estimam ca unitatile deschise in a doua parte a anului trecut sa treaca pe profit", a mai spus Nicolaie Hoanta.

Totodata, seful bancii a mentionat ca profiturile vor fi din ce in ce mai mici pentru banci, in contextul in care unele grupuri financiare "au inceput sa se sature de oportunitatile din Romania" si sa migreze spre alte locuri de investitii.

Totodata, cel mai mare actionar al Bancii Carpatica, Ilie Carabulea, a reiterat, cu ocazia lansarii a doua fonduri de investitii, administrate de Carpatica Asset Management, ca nu vinde banca, infirmand recentele zvonuri in legatura o posibila preluare de catre grupul financiar german Commerzbank.

"Nu avem intentia de a instraina Banca Comerciala Carpatica, cel putin din punct de vedere al managementului", a spus Carabulea.

Banca Comerciala Carpatica are in prezent un capital social de 178,8 milioane lei, divizat in 1,78 miliarde actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Potrivit ultimei raportari, Ilie Carabulea este actionarul principal al bancii, cu o detinere de 35,82%.

Banca Comerciala Carpatica a obtinut, in primul trimestru al acestui an, un profit brut de 2,6 milioane lei (709.500 euro), in crestere de peste patru ori fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2007.

Activele Bancii Comerciale Carpatica au ajuns la 2,3 miliarde lei (614 milioane euro) la sfarsitul lunii martie 2008, in crestere usoara fata de finalul anului trecut, cand se ridicau la aproape 2,29 miliarde lei.

Titlurile Bancii Carpatica se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei, sub simbolul BCC. Potrivit ultimei cotatii de 0,22 lei, stabilita in sedinta din 10 iulie, banca are o valoare de piata de 393,4 milioane lei (110 milioane euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri