Moneda nationala s-a stabilizat pe finalul sedintei valutar la 3,87 lei/euro, dupa o apreciere puternica, pana la 3,8550 lei/euro, pe fondul interventiei concertate a marilor banci centrale de reducere a dobanzii de politica monetara.
"Dupa anuntul de reducere a dobanzii de politica monetara, leul s-a apreciat puternic, insa doar pe termen foarte scurt. Deprecierea ulterioara a fost nu numai in cazul leului, ci a tuturor monedelor din regiune, pentru ca toata lumea este in expectativa sa vada clar efectsele acestei decizii", a declarat, Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania, citat de NewsIn.

Moneda nationala a deshis sedinta de miercuri la cotatii de aproximativ 3,95 lei/euro. In prima parte a zilei, leul s-a apreciat usor, pana la 3,92 lei/euro, contrar evolutiei celorlalte monede emergente din regiune, care pierdeau teren in fata euro.

"Sa vedem insa ce va face si BNR, daca va interveni in piata sa stopeze deprecierea leului. In orice caz, pana la finalul acestei saptamani, nu cred ca leul va mai cobori sub 3,90 lei/euro", a mentionat Ciprian Mihai.

Dupa anuntul facut de marile banci centrale de a reduce dobanzile de politica monetara, leul s-a apreciat puternic, pana la un nivel minim de aproximativ 3,8550 lei/euro, in ton cu evolutia monedelor din regiune, care si-au inversat tendinta. Dupa 15:30, leul si-a reluat in schimb deprecierea si a pierdut pana la 3,9050 lei/euro, pentru ca apoi sa intre pe o tendinta de apreciere usoar. La ora 16:45, bancile cumparau un euro cu 3,87 lei si il vindeau cu 3,8805 lei.

"Pe finalul sedintei, leul si-a mai revenit, insa a fost o inchidere de pozitii, cel mai probabil", a mai spus Mihai.
sase mari banci centrale, printre care Banca Centrala Europeana (BCE), Federal Reserve si Bank of England (BoE), au redus miercuri dobanzile cheie cu cate jumatate de punct procentual, intr-o actiune concertata, menita sa ajute bancile sa faca fata crizei economice globale.

Astfel, BCE a coborat dobanda de politica monetara la 3,75% pe an, Fed la 1,5% pe an si BoE la 4,5% pe an.

In regiune, zlotul s-a apreciat de la 3,53 la 3,44 unitati/euro, dupa anuntul marilor banci centrale, dupa care a pierdut teren pana la 3,48 zloti/euro, in timp ce forintul a castigat teren in fata euro de la 254,79 la 251 forinti/euro, in acelasi interval. Ulterior, moneda ungureasca s-a depreciat, de asemenea, pana la 253,6 forinti/euro.

Cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica o apreciere nesemnificativa, cu 0,1%, a monedei nationale, pana la 3,9233 lei/euro, fata de cursul de referinta afisat marti, de 3,9277 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat miercuri de BNR arata o apreciere a leului cu aproape doi bani (0,55%), pana la 2,8779 lei/dolar, de la 2,8938 lei/dolar, cat era marti.

Pe pietele internationale, moneda americana a pierdut teren in fata euro dupa anuntul actiunii concertate, de la 1,3546 dolari/euro la 1,3743 dolari/euro, insa a revenit usor, iar la 16:45, ora Romaniei, euro era cotat la 1,3670 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 13,40% pe an, usor sub cel de 13,44% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut pana la 14,62% pe an, de la 14,75% pe an, cat era marti.

Dobanzile overnight s-au mentinut in jurul nivelului de 14% pe an, peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri