Subsidiara din Ungaria a grupului financiar belgian KBC, al treilea jucator de pe piata dupa active, a suspendat acordarea a doua tipuri de credite imobiliare, la care avansul solicitat clientilor era de doar 5%, a anuntat banca.
Banca a suspendat cele douaproduse - un credit pentru locuinte si unul pentru nevoi personale cu garantie imobiliara - din 14 octombrie, a precizat banca.

Subsidiara KBC este ultima dintr-o serie de banci din Ungaria care au inasprit conditiile de acordare a creditelor, in contextul crizei financiare mondiale.

Creditele suspendate de KBC erau disponibile in forinti si in monede straine, inclusiv franci elvetieni si euro.

"Monitorizam in mod continuu evolutiile din piata si riscurile potentiale pentru clienti", a anuntat subsidiara din Ungaria a KBC, K&H.

Banca a precizat ca acorda in continuare imprumuturi in conformitate cu procedurile standard, acceptand un nivel al creditului de cel mult 80% din valoarea achizitiei.

In schimb, Erste Group Bank, al treilea creditor din Europa emergenta, a anuntat ca nu inaspreste deocamdata conditiile de creditare pe piata ungara, dar analizeaza conditiile de acordare atat pentru segmentul imobiliar, cat si pentru companii.

"Cum am fost intotdeauna prudenti in procedurile de creditare, conditiile de acordare a imprumuturilor nu au fost inasprite pe moment. Criteriile de bonitate raman neschimbate", a anuntat Erste Bank, intr-un raspuns la intrebari, citat de Reuters, preluat de NewsIn.

Alte banci cu activitate extinsa in mai multe tari incep sa ia masuri la scara regionala. Astfel, Raiffeisen International a anuntat, joi, ca a inceput sa-i indrepte pe clienti spre credite in moneda locala in Ungaria, Romania si Ucraina si ca ramane "selectiva" in acordarea de credite in valuta companiilor.

Subsidiara Bank Austria a Unicredit, care administreaza activitatile grupului in estul si centrul Europei, a precizat ca acorda inca imprumuturi in euro si franci elvetieni in Ungaria, Romania si Croatia, dar a devenit foarte selectiva si ii informeaza pe clienti asupra eiscurilor.

In acest an, aproape 90% din creditele noi pentru locuinte au fost acordate in valuta in Ungaria, iar analistii estimeaza ca o limitate a acestui tip de imprumut va incetini puternic activitatea bancara.
Decizia KBC vine dupa masuri similare ale altor banci din Ungaria, printre care subsidiara BayernLB (MKB), Raiffeisen Bank si Volksbank.

Miercuri, Raiffeisen Bank din Ungaria, subsidiara a Raiffeisen International, a anuntat ca a impus restrictii la creditele acordate in moneda straina, dupa ce Volksbank anunta ca a limitat creditarea in dolari si in franci elvetieni pe piata ungara.

Luni, banca ungara MKB, actionarul majoritar al MKB Romexterra din Romania, anunta ca a suspendat acordarea de credite in valuta pentru a proteja clientii de fluctuatiile valutare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri