Generali Fond de Pensii, administratorul celui de-al treilea fond de pensii private obligatorii ca marime de pe piata, a fost "tranzactionat" recent, actionarul majoritar schimbandu-se din Generali Holding Vienna in Ceska Pojistovna, liderul pietei de asigurari si de pensii private din Cehia, membra a holdingului Generali-PPF, potrivit pensiiprivate.ro.
Practic, este vorba de o mutare "in familie", de la Generali la holdingul Generali-PPF, in cadrul caruia Generali are 51%. "Tranzactia" a presupus un pachet de 99,99% din actiunile Generali Fond de Pensii, care se afla acum in posesia Ceska Pojistovna - cea mai mare companie de asigurari din Cehia, care gestioneaza si cel mai mare fond de pensii private din aceasta tara.

Actionariatul Generali Fond de Pensii este compus acum din Ceska Pojistovna cu 70.992.900 actiuni, reprezentand 99,99% din capitalul social si S.C. Generali Asigurari S.A. cu 7.100 actiuni, reprezentand 0,01% din capitalul social. Anterior, Generali Holding Vienna A.G. detinea 70.992.900 actiuni, reprezentand 99,99% din capitalul social, iar S.C. Generali Asigurari S.A. un numar de 7.100 actiuni, reprezentand 0,01% din capital social.

Anul trecut, pe 10 iulie 2007, Assicurazioni Generali si grupul ceh PPF N.V. au semnat un contract pentru constituirea Generali-PPF Holding, o noua entitate care a integrat intre timp companiile celor doua grupuri financiare in regiunea Europei Centrale si de Est. Ca urmare, Generali-PPF trebuia sa devina actionar majoritar si pentru Generali Fond de Pensii, in Romania - insa legislatia pietei romanesti de pensii private interzice unor entitati juridice (care nu au cel putin 3 ani de existenta sau care nu provin din fuziunea sau divizarea unor alte societati cu cel putin 3 ani de existenta) sa fie actionari ai administratorilor fondurilor de pensii.

Cum holdingul nu provine nici din fuziune, nici din divizare si nici nu are cel putin 3 ani de existenta, noua entitate Generali-PPF Holding nu a putut deveni actionar majoritar al Generali Fond de Pensii, motiv pentru care conducerea holdingului a decis ca CESKA pojistovna, liderul pietei de asigurari si pensii private din Cehia si nava-amiral a holdingului, sa devina noul actionar majoritar al Generali Fond de Pensii.

"Controlul asupra Generali Fond de Pensii ramane insa in mainile Assicurazioni Generali, care detine 51% din actiunile holdingului Generali-PPF", au declarat, citate de portalul www.pensiileprivate.ro, surse din cadrul grupului italian.

CESKA Pojistovna, noul actionar majoritar direct al Generali Fond de Pensii, a inregistrat anul trecut prime brute subscrise de aproape 1,4 miliarde de euro si o cota de piata de 30,6%. Fondul de pensii private facultative gestionat de CESKA Pojistovna avea la mijlocul acestui an peste 1,1 milioane de clienti (cota de piata de 27%) si gestiona active nete de 1,7 miliarde de euro (cota de piata de 23,2%).

Prima tranzactie din piata pensiilor private a avut loc in septembrie anul curent, cand grupul Banca Comerciala Romana (BCR), care controleaza al optulea jucator pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), s-a inteles cu actionarii administratorului Omniasig Pensii, cu 66.700 de participanti, pentru preluarea acestuia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri