Piata romana a asigurarilor tinde sa intre tot mai mult sub zodie austriaca. Acest fenomen se poate observa atat in ce priveste piata companiilor de asigurari generale si de viata, cat si in cazul brokerilor in asigurari unde, cu exceptia companiei engleze MARSCH, plutonul fruntas este format in principal din firme austriece.
Trebuie spus din capul locului ca intre brokerii in asigurari si cei care activeaza la bursa nu exista prea multe asemanari, desi sunt deseori confundati. Friedrich Geist, reprezentantul firmei austriece de brokeraj in asigurari EPM, ne-a precizat ca intre brokerii de pe piata de capital si cei din domeniul asigurarilor exista diferente foarte mari. In primul rand, brokerii de la bursa lucreaza cu actiuni, cu fonduri speculative, in timp ce in cazul intermediarilor din asigurari, acestia reprezinta o interfata intre client si societatile de asigurari. Fima EPM, care activeaza in special pe piata pensiilor private, isi ajuta clientii sa determine care este cea mai buna oferta de pe piata.

In plus, asigura o consiliere permanenta pe parcursul derularii contractului de asigurare. In Romania, intermedierea contractelor de asigurari nu este un domeniu suficient de cristalizat, insa aceasta situatie se va schimba, inevitabil. Deja au aparut o serie de semnale in acest sens. Firmele serioase devin din ce in ce mai solide, in timp ce au inceput sa dispara firmele mici si foarte mici. In orice caz, este vorba de mentalitate, care va trebui schimbata. Si in Austria, unde oamenii sunt constienti de necesitatea unei pensii private, statul tot trebuie sa suplimenteze bugetul Casei de Pensii cu patru miliarde de euro pe an, sustine reprezentantul EPM.

Profil de Romania

Situatia este mult mai grava la noi in tara, unde la o populatie activa de 4,5 milioane de oameni, avem peste sapte milioane de pensionari. Acesta este motivul pentru care pensia minima din Romania este 22 de euro, cea medie, de 75 de euro, in timp ce maximum se situeaza la 500 de euro. Si, dupa cum se stie, grosul pensionarilor este format din cei cu pensii mici. La fel ca in toata Europa, si in Romania exista tendinta de scadere a populatiei active si de crestere a numarului de pensionari, asa ca ma astept ca oamenii sa invete sa puna bani deoparte pentru a avea mai mult atunci cand vor iesi la pensie, a mai afirmat Friedrich Geist, prezent saptamana trecuta la o intalnire cu cei mai buni colaboratori ai firmei, care s-a desfasurat la Gilau, in judetul Cluj.
La aceeasi reuniune a fost invitat si directorul general al firmei de asigurari GRAWE, Peter Kasyk, cu care EPM are un parteneriat special.

Dovada ca firmele austriece de asigurari sunt foarte interesate de piata romaneasca consta in faptul ca GRAWE Romania si-a propus sa mai preia o companie romaneasca de profil care activeaza atat in domeniul asigurarilor generale, cat si in al celor de viata. Deocamdata nu pot sa spun despre ce firma este vorba pentru ca despre astfel de afaceri nu se poate discuta decat dupa ce se semneaza un contract, dar pot confirma ca suntem in cautarea unei astfel de firme, ne-a declarat Peter Kasyk. Reamintim ca, la inceputul anului, GRAWE Romania a preluat firma Sara Merkur, tranzactie care se va finaliza in prima parte a lunii august.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri