Agentia de evaluare financiara Fitch a anunta ca a coborat ratingurile BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank si Banca Romaneasca, ca urmare a scaderii ratingurilor de tara, dar a confirmat calificativul acordat Bancii Transilvania.
Luni dimineata, agentia de evaluare Fitch a scos Romania din categoria statelor cu calificativ "investment grade", prin coborarea cu doua trepte a ratingului pentru credite pe termen lung in valuta, de la 'BBB' la 'BB+'.

Plafonul de tara al Romaniei a fost coborat de la 'A-' la 'BBB'.

Ca o consecinta a retrogradarii tarii, Fitch a coborat ratingurile pentru credite pe termen lung si ratingul de suport pentru cinci banci din Romania, ca urmare a sustinerii institutionale din partea bancilor-mama si a limitei impuse de plafonul de tara 'BBB' al Romaniei.

Plafonul de tara limiteaza masura in care un eventual ajutor din partea bancilor-mama poate fi luat in analiza calificativelor pentru credite pe termen lung si a celui de suport, explica comunicatul agentiei de rating.

Fitch a coborat de la 'A-' la 'BBB' ratingul pentru credite pe termen lung al Bancii Comerciale Romane (BCR), de la 'A-' la 'BBB' calificativul pentru credite pe termen lung in lei' - ambele avand perspectiva negativa - si de la 'F3' la 'F2' ratingul pentru imprumuturi pe termen scurt in valuta.

Fitch a confirmat ratingul individual 'C/D' al BCR si a coborat ratingul suport de la '1' la '2'.

Fitch a coborat, totodata, de la 'A-' la 'BBB', ratingurile pentru credite pe termen lung in valuta si, respectiv, de la 'F2' la 'F3' calificativele pentru credite pe termen scurt in valuta ale BRD - Groupe Societe Generale, Bancpost si UniCredit Tiriac Bank.

Agentia de rating a coborat, de asemenea, de la '1' la '2', ratingul de suport pentru aceste banci si a confirmat ratingul individual 'D' al UniCredit Tiriac Bank.

Ratingul Bancii Romanesti pentru credite pe termen lung in valuta a fost coborat de la 'BBB+' la 'BBB', iar Fitch a revizuit in scadere si perspectiva asociata calificativului, de la 'stabila' la 'negativa'.

Fitch a coborat si ratingul pentru credite pe termen scurt in valuta al Bancii Romanesti, de la 'F2' la 'F3', si a confirmat ratingul de suport '2' si cel individual 'D' al bancii evaluate.

Agentia de rating a confirmat, totodata, ratingul 'BB-' pentru credite pe termen lung in valuta al Bancii Transilvania, dar i-a coborat perspectiva de la 'pozitiva' la 'stabila', ca urmare a faptului ca banca este o institutie de creditare privata romaneasca, iar ratingul pentru credite pe termen lung nu este constrans de plafonul de tara 'BBB', fiind determinat de puterea intrinseca a bancii.

Coborarea perspectivei de la 'pozitiva la 'stabila' reflecta, insa, faptul ca Fitch nu se asteapta la o ameliorare a mediului operational, din cauza perspectivei negative a ratingurilor suverane pentru credite pe termen lung.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri