Piata de asigurari de locuinte ar putea insuma 148 milioane euro in acest an, dupa ce legea care impune obligativitatea acestei polite devine operationala, in conditiile in care ar putea fi asigurate 8,25 milioane de case in Romania, a spus Radu Popescu, consilier in cadrul MAI.
In Romania, piata asigurarii locuintelor este nesemnificativa in prezent, mai putin de 10% din locuinte fiind asigurate, potrivit jucatorilor din piata, comparativ cu alte tari precum Ungaria, Marea Britanie, Irlanda sau Belgia, unde sunt asigurate intre 65% si 95% din locuinte.

"In total sunt 8.250.000 de locuinte, potrivit Comisiei de Statistica. Dintre acestea, 75% fac parte din categoria A si 25% din categoria B", a explicat Radu Popescu, consilier in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), pentru NewsIn.

Asigurarea tuturor caselor ar aduce asiguratorilor prime brute subscrise de 148 milioane euro, a estimat oficialul.

"Mare parte din acesti bani pleaca in reasigurare, in proportie de 80- 90%", a explicat Popescu, care sustine ca valoarea de reasigurare, calculata la riscurile la care este expusa Romania, se ridica la 3,5 miliarde euro, in cazul unui cutremur similar celui din 1977.

"Statul functioneaza doar ca reasigurator de ultima instanta, in cazul unui dezastru major cum ar fi un cutremur, la care se adauga inundatii sau alunecari de teren, iar nivelul daunelor depaseste valoarea de 3,5 miliarde euro", a mai spus oficialul MAI.

In cazul unei astfel de catastrofe naturale, statul urmeaza sa acopere diferenta.

Asigurarea locuintelor in proportie de 100% ar fi o estimare mult prea optimista, insa multe persoane isi vor asigura casa, mai ales ca legea prevede sanctiuni pentru cei care se abat de la lege, considera Popescu.

El a amintit ca proprietarii care nu isi asigura locuinta risca o amenda de 500 lei, in conditiile in care prima obligatorie este de numai 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A.

Oficialul MAI a mai spus ca legea are un puternic caracter social, deoarece persoanele care nu pot plati aceasta polita vor fi subventionate de Guvern.

Pe de alta parte, persoanele care vor sa-si asigure locuinta la valoarea reala pot incheia o polita de asigurare facultativa, complementara celei obligatorii.

Potrivit legii, suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B.

Asigurarea obligatorie a locuintelor urmeaza sa fie gestionata de o societate pe actiuni - Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) - la care actionari vor fi firmele de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte impotriva dezastrelor naturale.

Tipul A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic si tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Popescu a precizat ca acest tip de asigurare obligatorie se practica si in alte tari precum Japonia, Taiwan, Noua Zeelanda, Turcia, Mexic, Spania, Elvetia sau Danemarca.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala la 1 iulie 2009, data incepand de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri