Proiectia veniturilor la bugetul de stat pe 2009 prevede incasari de 750 milioane lei (187,5 milioane euro) din impozitarea profitului bancilor comerciale, in crestere cu 6,95% fata de nivelul din 2008.
Anul trecut, statul a incasat 701,27 milioane lei din impozitul pe profitul bancilor comerciale.

Suma prevazuta pentru impozitul pe profitul bancilor reprezinta 1% din incasarile totale la bugetul de stat, estimate la 75,7 miliarde lei in 2009.

Impozitul pe profitul altor agenti economici este estimat la 12,7 miliarde lei in acest an, in crestere cu 3% fata de nivelul colectat anul trecut, potrivit proiectului de buget transmis sambata de Ministerul Finantelor sindicatelor si patronatelor.

Impozitul pe veniturile realizate de firmele nerezidente ar urma sa aduca la buget 799 milioane lei in acest an, in crestere cu 3,8% fata de 2008, in timp ce alte 325 milioane lei sunt prevazute sa provina din impozitul pe profitul obtinut din activitati comerciale ilicite sau din nerespectarea Legii privind protectia consumatorului, suma fiind cu 8,3% mai mare decat cea obtinuta anul trecut.

Crestere de 55% la veniturile din taxa pe dividendele platite de firme

Una dintre cele mai mari cresteri prevazute in proiectul de buget pe 2009 este la impozitul pe dividendele platite de firme. Astfel, statul estimeaza ca va incasa in acest an 271,3 milioane lei din aceasta sursa, in crestere cu 55% fata de suma obtinuta in 2008.

Din impozit pe veniturile din dividende incasate de actionari, statul estimeaza ca va incasa mai mult cu 10% in acest an, respectiv 1,71 miliarde lei.

Incasarile din impozitul pe venitul microintreprinderilor ar urma de asemenea sa avanseze puternic, cu 85% pana la 694 milioane lei.

Impozitul pe venitul din salarii va aduce 14,8 miliarde lei la buget in acest an, mai mult cu 13,4% decat anul trecut, potrivit proiectiei bugetare.

Veniturile statului din impozitul pe veniturile din activitati independente sunt prevazute pentru acest an la 642,06 milioane lei, in crestere cu 22,3% fata de 2008.

In schimb, veniturile din impozitarea veniturilor din dobanzi ar urma sa scada cu 71,35%, pana la 117,7 milioane lei, dupa scutirea de impozit a dobanzilor la depozitele bancare.

Impozitul pe venituri din pensii ar urma sa aduca in acest an la buget 441,8 milioane lei, mai mult cu 22,7% decat in 2008.

In premiera, statul vede in impozitarea veniturilor din activitatile agricole o sursa de venituri, estimand o crestere de peste 1.000 de ori a incasarilor din aceasta sursa, pana la 50,8 milioane lei.

Venituri mai mari cu 19% din taxele pe drepturi de autor

Impozitul pe venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala (drepturi de autor) ar urma sa aduca in acest an 112,8 milioane lei la buget, in crestere cu 18,75% fata de 2008, prevederea din buget parand sa indice renuntarea la anularea acestui tip de forma de plata.

De asemenea, incasarile bugetare din impozitul pe venituri din activitati desfasurate in baza contractelor sau conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, ar urma sa creasca anul acesta cu 18%, la 205,8 milioane lei.

Statul si-a propus sa incaseze si 123 milioane lei din impozitul pe venituri realizate de persoanele fizice nerezidente, mai mult cu 19% decat anul trecut.

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) va continua sa aduca cele mai mari incasari la bugetul de stat, in valoare de 44,4 miliarde lei, in crestere cu 8,7%, in timp ce impozitul pe salarii este prevazut sa genereze venituri la buget de 21,2 miliarde lei, mai mult cu 36,2% fata de 2008.

Incasarile bugetare din accize sunt estimate la 16,2 miliarde lei, in crestere cu 31%.

Proiectul de buget pe 2009 mai prevede incasari din taxe vamale de 826,95 milioane lei si venituri din taxe vamale legate de sectorul agricol de 188,25 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri