Banca centrala ar putea mentine rata dobanzii cheie la 10,25% la sedinta de politica monetara de maine, dar ar putea sa reduca rata rezervei minime obligatorii la lei, sustin majoritatea analistilor membri ai Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).
"Mentinerea la 10,25% a dobanzii de politica monetara a fost estimata de catre 57% dintre participantii la sondaj, diferenta de 43% estimand reducerea acesteia. In ceea ce priveste rata rezervei minime obligatorii la pasivele in lei, 93% dintre participantii la sondaj estimeaza scaderea acesteia, diferenta de 7% estimand mentinerea acesteia la 18%", se arata in comunicatul transmis, marti, de AAFBR, ce prezinta opiniile exprimate de membrii AAFBR in cadrul unui sondaj intern.

De asemenea, 57% dintre participantii la sondaj estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine rata rezervei minime obligatorii la pasivele in valuta la 40%, diferenta de 43% estimand scaderea acesteia.

Banca centrala va opera mai multe scaderi graduale "nu foarte consistente" ale dobanzii cheie pe parcursul acestui an, astfel incat pana la sfarsitul lui 2009 aceasta ar putea ajunge la 8,25%, de la 10,25% cat este in prezent, a spus si economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

Dobanda de politica monetara se va mentine, insa, la un nivel mai ridicat cu cel putin 3 puncte procentuale peste rata inflatiei, a spus economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

BNR va lua maine una dintre urmatoarele trei decizii: reducerea dobanzii cheie cu 0,25pp, reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei cu 2pp sau ambele decizii, a spus Lucian Anghel, la prezentarea raportului de tara al BCR.

"Desi estimam reducerea RMO in acest an, decizia nu va fi luata neaparat miercuri, insa ar putea ajuta la finantarea deficitului bugetar din resurse interne", a mentionat Anghel.

Totodata, Anghel sustine ca relaxarea politicii monetare prin taierea RMO la pasivele in lei este necesara pentru continuarea creditarii in conditiile in care in noiembrie si decembrie 2008 "creditele au inregistrat scaderi pe toata linia".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri