Trei dintre cele mai importante banci de pe piata locala au prezentat in ultima saptamana estimari privind evolutia cursului valutar, cea mai recenta apartinand celui de-al doilea jucator din bankingul local, BRD - SocGen, care vede aproape de sfarsit tendinta de apreciere a euro in raport cu moneda nationala.
Deprecierea leului si-a consumat deja o mare parte din potential, iar cursul de schimb ar putea ajunge la 4 - 4,2 lei/euro la finalul acestui an, a declarat directorul general adjunct al BRD - SocGen, Claudiu Cercel.

"Deprecierea leului si-a consumat deja o mare parte din potential, contribuind, in acest timp, la ajustarea deficitului de cont curent. Nu inseamna insa ca nu vom mai vedea fluctuatii mai puternice de curs", a mai spus reprezentantul BRD, citat de NewsIn.

El a explicat ca, incepand cu luna septembrie a anului trecut, leul a pierdut destul de mult in fata monedei unice europene, dar aceasta evolutie a fost in ton cu contextul regional.

"Fata de septembrie 2008, leul a pierdut doar 20%, la fel ca moneda ceha, considerata mult mai stabila. Zlotul polonez s-a depreciat cu 35% in acelasi interval, iar forintul unguresc si rubla cu cate 25%", a mai spus Cercel.

Leul a atins un nivel maxim pe 22 ianuarie 2009, la un curs de referinta anuntat de BNR de 4,3127 lei/euro.

UniCredit vede o apreciere a leului in pasi treptati

Moneda nationala ar putea incheia anul la 4,50 lei/euro, in urcare de la 4 lei/euro la finalul lui 2008, iar cursul mediu de schimb din 2009 ar putea fi tot de 4,50 lei/euro in acest an, peste nivelul de 3,70 lei/euro de anul trecut, potrivit datelor publicate de UniCredit Group.

Atingerea unui curs mediu de 4,50 lei/euro in 2009 ar presupune ca leul sa se deprecieze peste acest nivel in decursul acestui an, in conditiile in care de la inceputul lunii ianuarie pana in prezent cursul a oscilat intre 4 si 4,30 lei/euro.

Analistii UniCredit mai prognozeaza in raport ca leul se va aprecia treptati, in 2010, astfel incat cursul mediu din anul viitor sa se situeze la 4,40 lei/euro, pentru ca pana la finalul lunii decembrie 2010, cursul euro sa scada la 4,30 lei.

Guvernul actual si-a proiectat bugetul de stat pe 2009 la un curs mediu de 4 lei/euro, in timp ce pentru 2010 ia in calcul un curs mediu de 4,09 lei/euro.

Raiffeisen vede un curs de 3,8 lei/euro la finele anului

Raiffeisen Bank a revizuit in urcare estimarile privind evolutia cursului de schimb in acest an, de la 3,8 lei/euro pentru decembrie 2009 in prognoza anterioara la 4,10 lei/euro pentru ultima luna a acestui an, pe fondul scaderii increderii investitorilor, potrivit unui raport publicat saptamana trecuta.

Pe 20 ianuarie, Raiffeisen aprecia ca leul va intra pe o tendinta de apreciere in lunile urmatoare, cursul urmand sa ajunga la 4,20 lei/euro in martie si la 3,80 lei/euro la finalul acestui an, desi presiunile asupra leului se vor mentine.

In noua estimare, analistii Raiffeisen vad un curs de schimb de 4,30 lei/euro in martie, ce ar urma sa scada treptat la 4,25 lei/euro in iunie si apoi la 4,20 lei/euro in septembrie, pentru ca la finalul anului moneda nationala sa fie cotata la 4,10 lei/euro, peste pragul de 4 lei/euro.

"Credem ca stabilitatea financiara este prioritatea cheie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In afara interventiei indirecte in piata valutara, BNR a controlat lichiditatea leului pe piata ca mod de limitarea a speculatiilor valutare. Acesta este un motiv important pentru care BNR nu a redus rezervele minime obligatorii (RMO) la ultima sedinta de politica monetara si probabil se va abtine sa recurga la aceasta masura si in perioada urmatoare", a explicat economistul bancii Martin Stelzeneder.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri