Cursul de schimb valutar va urca in urmatoarele 6 luni pana la 4,65 lei/euro, dupa o scurta perioada de apreciere a leului in martie, moneda nationala urmand insa sa se intareasca spre finalul anului, sustin analistii ING Bank.
Astfel, dupa ce leul se va aprecia in urmatoarea luna pana la 4,25 lei/euro, cursul va incepe sa urce treptat, iar, la inceputul lui septembrie, moneda europeana va fi cotata la 4,65 lei/euro.

"Cursul ramane blocat sub 4,30 lei/euro, in conditiile in care banca centrala mentine o oferta solida la acest nivel. Drept urmare, tranzactionarea a devenit relativ apatica, cu o volatilitate zilnica medie cu numai 0,23% mai ridicata decat in luna anterioara", se precizeaza in raport.

Fluctuatiile leului s-ar putea mentine in jurul acestui nivel si in perioada urmatoare, insa un eventual imprumut extern, de exemplu de la Fondul Monetar International (FMI), ar putea cobori cursul de schimb, sustin analistii ING.

Cu toate acestea, pe finalul lui 2009, leul va incepe sa recupereze din terenul pierdut, pentru ca la inceputul lui martie 2010, cursul de schimb sa coboare la 4,35 lei/euro, in opinia analistilor ING Bank.

"Produsul intern brut (PIB) din ultimele trei luni din 2008 a evidentiat o contractie economica la nivel trimestrial si a confirmat primele semne ale unei incetiniri brutale. In acest sens, estimam ca datele vor continua sa se deterioreze, ce ar putea determina banca centrala sa relaxeze piata monetara, in prezent tensionata, situatie ce va permite o depreciere a leului", se mai arata in raport.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri