BNR a decis in sedinta de astazi sa coboare dobanda de politica monetara de la 10% pe an la 9,5%, masura neasteptata, si a decis sa mentina nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta, la 40% si la cele in lei, la 18%.
Majoritatea analistilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) se asteaptau ca BNR sa mentina dobanda cheie si rezervele minime.

In schimb, Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), estima ca BNR va reduce dobanda de politica monetara la 9% pana la finalul acestui an, de la 10% pe an in prezent, in conditiile in care inflatia va ajunge la 5,4% la sfarsitul lui 2009.

In luna februarie a acestui an, banca centrala a decis sa reduca dobanda de la 10,25% la 10% pe an. Rata dobanzii cheie nu a mai fost 9,5% pe an din intervalul 27 martie - 6 mai al anului trecut.

Ca efect al coborarii dobanzii cheie, cele doua dobanzi legate de dobanda de politica monetara - la facilitatea de depozit si la facilitatea de credit - coboara de asemenea. Astfel, dobanda la facilitatea de credit (lombard) scade de la 14% la 13,5% pe an, iar dobanda la facilitatea de depozit coboara la 5,5% pe an, de la 6% pana in prezent.

Cele doua dobanzi sunt fixate intr-un coridor simetric de +/-4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara.

BNR a mai decis "utilizarea activa a operatiunilor de piata in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar".
In sedinta Consiliului de Administratie din 31 martie 2009, BNR a decis ca, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani sa fie 0.

De asemenea, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Banca centrala va trimite un comunicat de presa detaliat in jurul orei 16:30.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri