Unii asiguratori ar putea majora tarifele RCA dupa introducerea constatului amiabil, motivand decizia prin cresterea costurilor legate de pregatirea personalului sau ca urmare a angajarii de noi specialisti in cadrul departamentelor de dauna, control si antifrauda.
"Este de asteptat ca aceste costuri suplimentare sa se reflecte ulterior in primele de asigurare, dar, in acest moment, este foarte greu de precizat un procent", a declarat pentru NewsIn directorul adjunct al departamentului de daune al EuroIns Romania, Ileana Ladaru.

Ea a subliniat ca introducerea constatului amiabil implica unele cheltuieli legate de tiparirea si distribuirea constatului amiabil, dar si unele costuri generate de angajarea suplimentara de personal specializat in cadrul departamentelor de dauna, control si antifrauda.

Reprezentantul EuroIns Romania a amintit si de costuri legate de pregatirea personalului asiguratorilor, ca urmare a introducerii acestei masuri.

Seful biroului de asigurari auto de la Generali Asigurari, Radu Ionescu, spune ca este probabil ca tarifele RCA sa creasca daca asiguratorii "vor detecta pentru accidentele RCA care se preteaza constatarii amiabile alte motive de crestere a daunalitatii decat cele obisnuite, ca de exemplu cresterea continua a costurilor de reparatie".

"Cele mai importante costuri in implementarea constatului amiabil sunt constituite de introducerea unui sistem informatic performant si a unei baze de date de asigurari si daune centralizata, care sa functioneze in timp real", a precizat Ionescu.

El a mentionat ca societatea Generali Asigurari este pregatita inca de anul trecut pentru a introduce constatul amiabil, luand masurile necesare in ceea ce priveste infrastructura IT, procedurile, know-how -ul sau instruirea personalului ce se ocupa de daune.

Dumitru Ceraceanu, specialist al pietei de asigurari, considera ca societatile de asigurari ar putea justifica o oarecare majorare a tarifelor RCA prin aceste costuri cu constatul amiabil.

"Cele mai mari costuri sunt cele de formare a angajatilor si apoi sunt cele cu tiparirea formularelor", a spus Ceraceanu.

Razvan Ieremia, director de daune in cadrul companiei Astra Asigurari, subliniaza ca introducerea constatului amiabil implica, pe langa costurile de instruire a personalului, si costuri de logistica si cu comunicatiile.

In afara de aceste costuri, unii asiguratori argumenteaza ca primele de asigurare cresc de multe ori din cauza unor influente din afara sistemului de asigurari, cum ar fi preturile pieselor de schimb, tarifele de manopera sau preturile materialelor pentru reparatii.

Constatul amiabil pentru accidentele rutiere usoare, care se aplica de la 1 iulie, presupune ca soferii implicati in avarierea masinilor sa-si rezolve problemele legate de daune prin intelegere reciproca si prin intermediul societatilor de asigurarea unde au incheiat polite.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri