Cursul a oscilat intr-un interval destul de restrans pe parcursul sedintei valutare de marti, fara o tendinta clara de evolutie, iar pe finalul zilei s-a stabilizat in apropiere de 4,23 lei/euro, cu o oarecare corelare cu monedele din regiune.
"Piata este foarte calma. Leul s-a depreciat usor in deschidere, dupa care a fost o usoara presiune pe cumparare, poate a fost chiar interventie indirecta, dar dupa ora 13 nu s-a mai intamplat nimic", a declarat Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania, citat de NewsIn.

Astfel, cursul leului a oscilat intre 4,2285 si 4,2365 lei/euro, iar la 16:45, bancile cumparau un euro cu 4,2295 lei si il vindeau cu 4,2370 lei.

Monedele tarilor emergente din regiune au avut o volatilitate ceva mai pronuntata. Astfel, zlotul s-a depreciat initial de la 4,5340 la 4,5690 zloti/euro, dupa care a revenit la 4,54 zloti/euro, iar moneda ungureasca a pierdut teren de la 280,90 la 283,05 forinti/euro si dupa ce a revenit la nivelul din deschidere, a pierdut din nou teren pana la 281 forinti/euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,2329 lei/euro, cu peste un ban (cu 0,35%) mai ridicat decat cel din ziua precedenta, de 4,2181 lei/euro. BNR nu a mai afisat un curs de schimb atat de ridicat din 24 aprilie.

In schimb, fata de moneda americana, cursul de referinta afisat de BNR a scazut, pana la 3,0391 lei/dolari, dupa aprecierea leului cu 0,16%, comparativ cu nivelul de luni, de 3,0440 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat aproape constant, de la 1,3829 la 1,4025 dolari/euro, iar la 16:45, ora Romaniei, euro era cotat cu 1,4003 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zileii, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,47% pe an, in scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 8,50% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 5,97% pe an, de la nivelul de luni, de 9,00% pe an.

Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) au scazut la 5,50-6% pe an, in apropierea ratei dobanzii acordate de banca centrala la facilitatea de depozit, de 5,50% pe an, ca urmare a cresterii lichiditatii din piata in ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii.

"Odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, e de asteptat ca dobanzile sa revina la 9-10% pe an, incadrand dobanda cheie, de 9,50% pe an, in conditiile in care acesta este nivelul dobanzilor la depozitele TN (de maine pe poimaine n.r.)", a mai spus Mihai.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri