Banca Nationala a Romaniei (BNR) a realizat, in 2008, un profit de 3,34 miliarde lei (907 mil. euro), de peste sapte ori mai mare decat cel inregistrat in anul precedent, reusind "impreuna cu profitul obtinut in primele trei luni din 2009", sa acopere in intregime pierderile din anii anteriori, releva raportul pe anul trecut al bancii centrale.
"Impreuna cu profitul obtinut in primele trei luni ale anului 2009, BNR a reusit acoperirea in intregime a pierderilor din anii precedenti, reluand contributia sa la cresterea veniturilor bugetului de stat prin distributia de profit, cu o cota legala de 80% din veniturile nete", arata raportul BNR publicat astazi.

In 2007, BNR realizase un profit de 458,5 milioane lei, care a fost folosit pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti.

BNR este scutita de la plata impozitului pe profit, dar, conform legii, vireaza la bugetul statului o cota de 80% din veniturile nete ramase dupa acoperirea cheltuielilor exercitiului financiar si a pierderii exercitiilor precedente ramase neacoperita din alte surse.

"In perioada 2001-2006, in care reducerea inflatiei nu putea fi realizata fara efectuarea unor absorbtii masive de lichiditate, BNR si-a asumat costul unei politici monetare restrictive, incheind exercitiile financiare cu pierdere operationala", se mai arata in raport.

Potrivit acquis-ului comunitar, BNR nu urmareste indeplinirea unor performante de ordin comercial, cum ar fi maximizarea profitului, actiunile sale vizand implementarea unei politici monetare care sa asigure atingerea obiectivului fundamental, si anume stabilitatea preturilor.

"Eforturile constante ale BNR pe linia diminuarii inflatiei la valori compatibile cu definitia stabilitatii preturilor acceptata la nivel european si a mentinerii stabilitatii financiare au contribuit la maturizarea mediului economic intern, creand premisele pentru revenirea bancii centrale pe pozitia de creditor al sistemului bancar – proces accelerat de modificarea radicala a conditiilor de lichiditate pe plan international. In acest context, rezultatele financiare ale BNR s-au imbunatatit substantial pe parcursul anului 2008, profitul atins la finele anului (3,34 miliarde lei) depasindu-l de peste sapte ori pe cel consemnat in anul precedent", anunta BNR.

De asemenea, conform legii privind statutul Bancii Nationale a Romaniei, profitul realizat in 2008 a fost repartizat, in totalitate, pentru acoperirea pierderilor reportate din anii anteriori.

Astfel, costurile asociate reducerii inflatiei au fost justificate de rezultatele obtinute in planul dezinflatiei, in conditiile in care ritmul anual de crestere a preturilor de consum a scazut de la 9,3% in 2004 la 6,3% in 2008 (decembrie/decembrie).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri