Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera fondurile de pensii private un element de stabilitate in sistemul financiar romanesc, potrivit raportului asupra stabilitatii financiare, editia 2009, informeaza un comunicat Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR).
„Fondurile de pensii constituie un element de stabilitate in cadrul sistemului financiar datorita orientarii catre investitii pe termen lung si cresterii lichiditatii pe pietele financiare. De asemenea, aceste fonduri constituie si un factor de educare financiara a populatiei prin dezvoltarea comportamentului de tip economisire-investire si prin imbunatatirea capacitatii de evaluare a raportului dintre riscurile asumate si randamentele obtinute din investitii”, arata APAPR.

Totodata, se spune in raport, dezvoltarea fondurilor de pensii private va avea un impact pozitiv asupra pietelor financiare locale datorita activitatii pe care acestea o desfasoara pe piata de capital. „Orizontul investitional pe termen lung si apetitul la risc redus al acestor fonduri implica o participare activa pe piata instrumentelor cu venit fix si o alocare a fondurilor catre sectoarele economiei cu potential de dezvoltare pe termen lung”, spune raportul bancii centrale.

„Activele fondurilor de pensii au un grad ridicat de lichiditate si un risc de credit scazut, fiind constituite in principal din titluri de stat si depozite la institutiile de credit. In anul 2008 administratorii fondurilor de pensii au preferat sa investeasca in active cu risc scazut in conditiile in care turbulentele de pe pietele financiare internationale au condus la o crestere a aversiunii la risc in randul investitorilor si implicit la o tendinta de scadere a cotatiilor instrumentelor financiare cu risc ridicat”, se mai specifica in raport.

De asemenea, banca centrala aminteste in analiza sa ca, pentru a sprijini fondurile de pensii private, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a crescut recent flexibilitatea de gestionare a portofoliilor prin eliminarea temporara a plafonului maxim pentru detinerile de titluri de stat, precum si a plafoanelor minime, stabilite in prospectul fiecarui fond, pentru investitiile in alte instrumente financiare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri