Suma contractata

Clientul stabileste impreuna cu agentul Raiffeisen Banca pentru Locuinte sau cu un ofiter de cont al Raiffeisen Bank care este suma de care doreste sa beneficieze la sfarsitul perioadei de economisire, in momentul acordarii creditului. Aceasta suma va fi denumita in continuare suma contractata.

Clientul se hotaraste asupra sumei pe care doreste sa o foloseasca pentru domeniul locativ, conform disponibilitatilor sale financiare, aceasta devenind suma sa contractata.

Acesta este un multiplu de 1.000.000 ROL (100 RON) si nu este admisa o suma contractata mai mica de 30.000.000 ROL (3.000 RON).

Varianta de tarif

Clientul alege una dintre variantele de tarif, prin care poate incepe economisirea.
EX: Suma contractata - 500.000.000 ROL (50.000 RON).
AR -varianta rapida - 7‰ din suma contractata - 3.500.000 ROL (350 RON)/luna
AS -varianta standard - 5‰ din suma contractata - 2.500.000 ROL (250 RON)/luna
AM -varianta moderata - 4‰ din suma contractata - 2.000.000 ROL (200 RON) /luna

Depuneri suplimentare

Clientul poate efectua, oricand pe parcursul perioadei de economisire, depuneri suplimentare, in afara ratei regulate de economisire, stabilita prin varianta de tarif. Depunerile suplimentare ajuta la cresterea dobanzii la soldul economisit.

Dobanda la sold

Atat ratei regulate de economisire, eventualelor depuneri suplimentare efectuate de client cat si primei din partea statului, li se acorda o dobanda fixa de 3% pe an, calculata la zi, pentru luna calendaristica de 30 de zile si anul calendaristic de 360 de zile.

Dobanzile se crediteaza in contul de economisire la sfarsitul anului calendaristic sau la data restituirii soldului economisit si se elibereaza doar odata cu acesta.

Prima din partea statului

Pentru depunerile efectuate de catre client, Statul acorda o prima pentru sumele economisite in anul calendaristic respectiv de catre client, in conditiile legii. Prima de stat este acordata doar clientilor cetateni romani, cu domiciliul in Romania, iar in calculul sau nu se iau in considerare dobanzile la depozite, sumele acordate drept prime de stat sau depunerile ce depasesc valoarea sumei contractate.

Dreptul de a beneficia de prima de stat este independent de varsta, starea civila sau venitul clientului.

Modificarile contractului de economisire-creditare

Clientul are dreptul de a solicita modificari ale contractului de economisire-creditare.

Aceste modificari se fac doar cu acordul Raiffeisen Banca pentru Locuinte si pot fi:
- divizarea sau conexarea contractelor de economisire-creditare.
- reducerea sau majorarea sumei contractate.
- modificarea variantei de tarif, cesiunea de drepturi derivand din contractul de economisire-creditare.

Obtinerea creditului (repartizarea contractului de economisire-creditare)

Pentru a putea primi creditul, clientul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- economisirea soldului minim de 50% din suma contractata.
- implinirea unei perioade minime de economisire de 18 luni de la data incheierii contractului, conditie ceruta de normele BNR.

Indeplinirea unor conditii minime solicitate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte

- declaratia clientului privind acceptarea contractarii creditului
- constituirea garantiilor suficiente pentru creantele rezultate din acordarea creditului

Rambursarea creditului

Rata de rambursare (credit si dobanda) este aceeasi cu rata cu care clientul a economisit (7 ‰, 5 ‰ sau 4 ‰ lunar, din suma contractata). Perioada de rambursare a creditului va fi mai lunga decat perioada de economisire, deoarece rata de rambursare va contine si dobanda la credit; clientul are dreptul, insa, de a rambursa anticipat creditul, fara a se calcula penalizari pentru aceasta operatiune.

Dobanda la credit

Clientul va trebui sa ramburseze creditul cu o dobanda anuala fixa de 6% la lei, calculata de Raiffeisen Banca pentru Locuinte, pe baza decontarii la zi a tuturor creditarilor si debitarilor efectuate pe contul de credit. Aceasta dobanda nu se va modifica pe durata contractului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri