La inceputul saptamanii trecute au intrat in vigoare noile norme BNR care limiteaza dreptul bancilor de a acorda imprumuturi in euro sau dolari la de trei ori fondurile proprii. Acum, doar BCR si CEC mai pot acorda astfel de credite.
Ultimele statistici publicate de Banca Nationala arata ca, la finele lunii august, creditele date firmelor si populatiei au atins nivelul de 52,352 miliarde lei, n crestere cu 3,6% fata de luna precedenta, respectiv cu 3,5% n termeni reali. mprumuturile n lei au avut n august o viteza de crestere de 4,5%, devansnd dinamica soldului exprimat n moneda nationala al finantarilor n valuta (3%). Exprimat n moneda europeana, creditul n valuta s-a majorat cu 3,3%.
Creditul acordat populatiei, a carui pondere se ridica la 34,6% n total credit neguvernamental, s-a majorat cu 7,1% (7% n termeni reali), pe seama cresterii cu 7,3% a componentei n lei (7,2% n termeni reali) si cu 7% a componentei n valuta exprimata n lei. Exprimata n euro, cresterea creditului n valuta acordat populatiei a fost de 7,4%.

Proportii

Comparativ cu august 2004, creditul neguvernamental a nregistrat o crestere de 37,4% (26,2% n termeni reali), pe seama majorarii cu 40,4% a componentei n lei si cu 35,5% a componentei n valuta exprimata n lei.

Economiile n lei ale populatiei s-au majorat cu 1,3%, pna la 15,868 miliarde lei, ponderea acestora n masa monetara reprezentnd 20,7%. La finele lunii august, economiile populatiei au nregistrat o crestere de 29,6% fata de 31 august 2004.

Depunerile bancare n valuta ale populatiei s-au redus cu 0,1%, pna la 9,866 miliarde lei, iar exprimate n euro au crescut cu 0,3%, reprezentand echivalentul a 2,81 miliarde euro.

Despre dobanzi

In prezent, puteti alege intre un credit in euro sau dolari, la dobanzi intre 8 si 12%, si un imprumut in lei, pentru care platiti anual 16-26%, in functie de banca si de perioada de rambursare. Marea dorinta a Bancii Nationale este ca imprumuturile in lei sa devina preferatele romanilor in materie de credite. Problema este reprezentata insa de dobanzile ridicate. Acestea au ramas la acelasi nivel din aprilie pana saptamana trecuta, cand trei mari banci comerciale au anuntat reducerea lor.

In Romania, dobanzile la credite sunt de sase ori mai mari decat cele de la depozite (intre 4 si 9%). Asta inseamna ca, din jocul dobanzilor la credite si depozite, castigurile bancilor autohtone pot ajunge si la 20%. In Uniunea Europeana, dobanzile la credite sunt cuprinse intre 2,5 si 7% pe an. Cele mai scumpe sunt creditele pentru nevoi personale (7%), iar cele mai ieftine sunt cele imobiliare (2,5-3%). Dobanzile la depozite sunt situate intre 2,5 si 4%. Prin urmare, castigul bancilor din diferenta de dobanzi dintre credite si depozite ajunge la maximum 4%. In tarile ex-comuniste, recent admise in Uniunea Europeana, profitul bancilor, rezultat din jocul credite-depozite, este de 10%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri