Statistica BVB pentru lunile de vara ne arata ca sintem mult in urma celor trei mari burse din Europa de Est. Asta din punctul de vedere al lichiditatii bursei, pentru ca la capitolul crestere stam bine.
Statistica intocmita de SSIF Prime Transaction cu privire la bursele din Europa de Est arata ca, la capitolul lichiditate (volumul vinzarilor si al cumpararilor), cel mai bine sta Bursa din Varsovia (Polonia), care in sezonul de vara a consemnat operatiuni in valoare de 12,3 miliarde de dolari. Este urmata la distanta de Bursa din Republica Ceha, cu 7,81 miliarde de dolari, si, de cea din Ungaria, cu 5,2 miliarde de dolari. Despre Bursa de Valori Bucuresti, numai de bine, dar ea a atins o lichiditate de numai 414 milioane de dolari. Prea putin pentru a fi luata in colimator de marile fonduri de investitii straine. Dar la capitolul crestere bursiera pe 2005 BVB sta bine, cu 27,17% peste bursa din Polonia, care se poate lauda doar cu 15,82 procente, dar in urma bursei din Ungaria, care a inregistrat o majorare de 46,33%, iar cea din Cehia de 30,9%.

BVB ar putea ajunge la nivelul bursei din Ungaria

Directorul Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, se declara optimist cu privire la viitorul Bursei din Romania. Pentru a ajunge la nivelul Ungariei, Poloniei si Cehiei avem nevoie de companii mari in ringul bursier. De exemplu, BCR, Romtelecom, Transgaz, CEC, Electrica, sustine Farmache. Asteptam anul acesta, in aceasta toamna, ca Transgaz sa fie listata, iar Romtelecom si-a anuntat si ea intrarea in ringul bursier anul viitor. Cred ca pe termen mediu BVB se va dezvolta foarte mult, a punctat directorul BVB.

Sintem peste bulgari

Ne putem totusi lauda ca la capitolul lichiditate sintem peste Bursa de la Sofia, care a inregistrat tranzactii de numai 144 de milioane de dolari si foarte mult peste bursa din Slovacia, care a avut o lichiditate de numai 17 milioane de dolari. Peste aceasta bursa se afla chiar si cealalta bursa din Romania, este vorba despre Bursa Electonica Rasdaq, care a avut in perioada verii o lichiditate de 49,5 milioane de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri