Luna trecuta a fost una din cele mai interesante din punctul de vedere al evolutiei cursurilor de schimb. Cotatiile euro au fluctuat in piata intre 3,48 si 3,62 lei, cursul coborand, putem spune accidental, sub pragul de 3,5 lei.

Aceasta evolutie a fost provocata, in primul rand, de politica monetara a BNR, care a coborat dobanda indicativa pentru interventiile pe piata monetara de la 8,5% la 7,5% pe an si, in special, pe aceea cu care sunt platite depozitele atrase de la banci de la 4% la 1%. Unele dintre fondurile speculative care intrasera in anii trecuti in piata, pentru a profita de dobanzile mari, au decis ca este momentul retragerii, cel putin a profiturilor.

Ele au luat aminte si la declaratiile guvernatorului Mugur Isarescu, care critica aprecierea nominala a leului, considerand-o drept o aberatie de proportii si atragand atentia ca speculatorii pot pierde, mizand pe o singura carte, cea a scaderii cursului euro. Declaratiile guvernatorului BNR au in vedere faptul ca ritmul de crestere economica a incetinit, insa PIB-ul ar putea salta cu peste 20%, cum se anticipeaza, dar numai 5 5,5% se vor datora sporirii productivitatii muncii, restul fiind produsul aprecierii leului.

Ce va urma insa in ultima parte a anului? Intrarile de valuta se vor mentine la cote inalte, o crestere a cursului putand aduce noi fonduri speculative in tara. Pe de alta parte, incercarea de suprimare administrativa a creditarii in valuta a fost fentata de banci prin marirea capitalului social, fie prin aport de la bancile-mama din strainatate, fie prin obtinerea de credite sindicalizate. In opinia unui dealer, pana la sfarsitul anului, cursul va continua sa se plimbe intre 3,5 si 3,6 lei. Scaderile sub pragul de 3,5 vor fi doar accidentale, iar posibilitatea ca euro sa coboare la 3,3 3,35 lei a inceput sa para o utopie.

Aceasta evolutie este luata acum in calcul si de investitorii de la Sibiu pe raportul leu/euro cu scadenta de Craciun. Daca in urma cu o luna, euro era cotat la 3,4439 lei, ultima parte a lui septembrie a stabilizat preturile futures la 3,54 3,55 lei. Mult mai interesanta pare a fi situatia dolarului. Dupa ce euro a sfarsit anul trecut la 1,3666 dolari, acum el a scazut la 1,20 dolari, existand analisti care prevad, pentru prima parte a anului viitor, o paritate egala euro/dolar, daca Rezerva Federala isi va mentine politica de majorare a dobanzii de referinta, care de la 1%, in iunie trecut, a urcat luna trecuta la 3,75%. Saptamana trecuta, paritatea euro/dolar a fluctuat intre 1,20 si 1,21 dolari. Victor Pop, de la Vanguard Futures, considera ca pe pietele internationale va aparea presiune pe euro, care ar putea scadea sub pragul de 1,20 dolari. In consecinta, dolarul ar putea depasi, in perioada urmatoare, pragul de 3 lei, indreptandu-se apoi catre cel de 3,1 lei.

Semnele de intrebare privind paritatea sunt legate de evolutia pretului unciei de aur, care este vazut ca o oglinda a dolarului. Dupa ce se parea ca va scadea sub pragul de 400 dolari, pretul a revenit in forta, la valori care se mai intalneau doar in urma cu 17 ani, iar analistii prognozeaza o posibila depasire a pragului de 500 dolari/uncia.


Potentialul de crestere al dolarului este mai mare decat cel al euro

Paritatea euro/dolar va gasi, in perioada urmatoare, praguri de rezistenta in culoarul 1,2085 1,2205. Din punctul de vedere al analizei tehnice, am putea asista la o redresare pentru euro, doar daca va fi depasit pragul de 1,2135 dolari. In ceea ce priveste pragurile de rezistenta, ele se afla la 1,20 si 1,1965. In cazul in care acest ultim nivel va fi trecut paritatea, ar putea scadea spre minimul inregistrat in acest an, cel de 1,1869 dolari. Dar analiza tehnica nu este suficienta pentru proiectia paritatii trebuie studiate cu atentie datele economice si situatiile politice din cele doua zone. Dupa o perioada destul de sumbra pentru Statele Unite, a urmat publicarea unor date economice care au determinat slabirea euro. O mare influenta a avut cresterea ratei dobanzii americane de la 3,5 la 3,75%, aproape dubla fata de cea din eurozona (2,0%). Crearea de noi locuri de munca a fost surprinzator de buna in SUA (rezultatul a fost 356.000, iar estimarile erau la 420.000). Pe celalalt mal al Oceanului, Germania, motorul economiei europene, continua sa se afle intr-o situatie politica incerta.

Minodora Budin,
broker Terra Consulting

BNR nu isi va opri interventiile in piata

Am asistat, in ultimele saptamani, la o interventie prelungita a Bancii Nationale in piata valutara. Cumpararile succesive de valuta au produs fluctuatii ale cotatiilor leu/euro in culoarul 3,5 3,6 lei. Ramane de vazut cata vreme va dura aceasta interventie au fost zile in care BNR a aparut de cinci-sase ori in piata si cat de mult se va resimti aceasta actiune in cursul de schimb. Nu am mai vazut insa schimbari mari ale cotatiilor, cum s-a intamplat in penultima saptamana din septembrie, cand ele au depasit pragul de 10 bani.

Pe termen scurt, consider ca ramane viabila recomandarea de vanzare peste pragul de 3,6 lei si cumpararea sub 3,5 lei, in contextul in care Banca Nationala pare decisa sa continue sa activeze in piata. Pentru ultima parte a anului, este posibil ca euro sa se mentina peste pragul de 3,5 lei, potentialul de apreciere al leului devenind mai fragil dupa ultimele declaratii ale guvernatorului BNR.
Paritatea euro/dolar pare sa isi fi schimbat directia, moneda americana dispunand de un potential mai mare de crestere, dupa ce Rezerva Federala a majorat dobanda de referinta.

Victor Pop,
Vanguard Futures
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri