Bancile ar putea deveni mai putin receptive la revenirea expunerii pe Romania in limitele agreate cu FMI, in conditiile in care multe au atins deja pragurile acceptate pentru expunerea suverana, a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar.
"S-ar putea ca bancile sa devina mai lipsite de disponibilitate (in privinta revenirii expunerii, n.r.). FMI are in vizor datoria publica, unde avem inca spatiu pentru ca ne situam sub 30% din PIB, si poate deveni mai flexibil prin urmare", a spus Bogdan Baltazar (foto), conform NewsIn.

Din cele noua banci care s-au angajat sa-si mentina expunerea pe Romania la nivelul din martie 2009, doar trei s-au plasat la o valoare similara sau mai mare fata de reperul stabilit prin acordul de la Viena si doua au mentinut peste 99% din expunere, au declarat pentru NewsIn surse implicate in discutii.

Astfel, EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, Alpha Bank si Volksbank sunt singurele grupuri bancare ce s-au plasat, la 30 septembrie 2009, la un nivel de expunere pe Romania egal sau peste cel de la finalul lunii martie.

In unele cazuri, imposibilitatea de a mentine expunerea la nivelul din martie a fost determinata de epuizarea plafoanelor pentru expunerea suverana, respectiv fata de statul roman, a bancilor in cauza. Pe de alta parte, conditiile dificile si cererea redusa din piata creditului privat au facut ca bancile sa nu-si mai poata majora angajamentele pe segmentul de credit neguvernamental.

In opinia lui Baltazar, Ministerul Finantelor Publice (MFP) ar putea realiza alte emisiuni de titluri de stat in valuta pe piata interna, chiar daca unele banci au atins limitele maxime de expunere suverana.

"Mai sunt banci care nu au atins limita de risc suveran. Dobanda pentru o astfel de emisiune s-ar situa, probabil, peste 4,25%, insa pana in 5%", a spus Baltazar.

Cele noua mari grupuri bancare internationale care au promis ca isi vor mentine angajamentele fata de Romania sunt Erste Group, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

In privinta emisiunii de eurobonduri, Baltazar considera ca Finantele vor iesi pe piata externa in a doua jumatate a anului viitor, pentru a obtine randamente mai atractive, dupa ce perspectivele Romaniei se vor imbunatati.

Pe de alta parte, Baltazar se asteapta la o revenire a exporturilor in 2010, ce vor reprezenta motorul cresterii economice.

"Prognozele FMI de crestere economica sunt realiste, in primul semestru urmand sa asistam mai degraba la stabilitate economica, insa in semestrul al doilea cresterea economica va fi reluata", a mai spus consultantul.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit, in cadrul scurtei vizite de la mijlocul lui decembrie, estimarile privind scaderea economiei in 2009, de la -8% la -7%, precum si prognoza privind cresterea economica de anul viitor, de la 0,5% la 1,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri