VB Leasing a inregistrat anul trecut un profit net de 6,9 milioane euro, cu 19% mai mic decat in 2008, si afaceri in scadere cu 54%, potrivit datelor preliminare, pe fondul problemelor generate de criza financiara, a declarat directorul general al companiei, Peter Demmer, citat de NewsIn.

"Motivele scaderii inregistrate sunt cele arhicunoscute, si anume criza economica mondiala, care a dus intr-un ritm accelerat la lipsa lichiditatilor la multi dintre clientii companiilor de leasing", a afirmat Demmer.

El a explicat ca, in mod obisnuit, obiectul aflat in leasing se plateste din castigul ce revine utilizatorului din folosirea acestuia, mai ales in cazul utilajelor si echipamentelor.

Astfel, clientii companiilor de leasing au ajuns in imposibilitatea de a-si respecta obligatiile contractuale in conditiile in care, la randul lor, se confrunta cu probleme legate de recuperarea datoriilor de la clienti.

"Pe langa aceasta, cererea de contracte de leasing noi a scazut ca urmare a incercarii multora de a fi mai precauti in ceea ce priveste achizitiile noi", a mai spus Demmer.

In 2008, VB Leasing inregistrase o valoare a bunurilor finantate de 147,61 milioane euro si un profit net de 8,5 milioane euro. Valoarea bunurilor finantate in 2009 de VB Leasing in este de 68,25 milioane euro, potrivit datelor preliminare ale companiei.

Pentru acest an, VB Leasing estimeaza o crestere a valorii bunurilor finantate cu 14%, la circa 78 milioane euro, dupa orientarea companiei si catre segmente de nisa precum cel medical si agricol, pe langa finantarea de autovehicule, a mai spus Peter Demmer.

"Compania va merge pe finantarea de autovehicule, care are o pondere majoritara, si pe diferite directii de nisa, dintre care cele principale sunt agricultura si echipamentele medicale, care suntem convinsi ca vor produce o crestere anul acesta", a afirmat Demmer.

Cea mai mare pondere in portofoliul companiei este in continuare detinuta de autoturisme si utilitare usoare.

VB Leasing a recuperat anul trecut 1.813 de bunuri, din care au fost valorificate 67%. "In decembrie 2009 s-a remarcat o schimbare pozitiva, numarul obiectelor intrate fiind mai mic decat cel al obiectelor vandute. Acest trend s-a mentinut si in luna ianuarie", a precizat directorul companiei.

La sfarsitul anului trecut, compania avea 22.430 de contracte active.

Demmer a precizat ca VB Leasing a pus la dispozitie o platforma electronica "Motrada", la nivel de grup, pentru ca persoanele interesate de achizitia unui bun sa poata avea acces mai simplu si mai rapid la obiectele second-hand.

Directorul general al VB Leasing se asteapta ca numarul fraudelor pe piata romaneasca de leasing sa scada semnificativ, in conditiile in care, din ianuarie, si firmele de leasing din Registrul Special pot consulta Centrala Riscurilor Bancare (CRB). De asemenea, companiile de leasing pot sa raporteze intarzierile la plata, la fel ca bancile.

"Fraudele care existau pana la acest moment din cauza lipsei de informatii din baza de date CRB vor fi evitate aproape in totalitate. Este insa cert ca odata eliminate situatiile acestea, se vor incerca alte cai de a frauda societatile de leasing, urmand intr-un flux normal masurile de contracarare a acestora", a mai spus Demmer.

Potrivit directorului VB Leasing, au existat situatii in care clientul incheia un contract de leasing, fara a declara alte credite sau datorii, ajungand astfel la intarzieri de plata sau chiar la imposibilitatea de a-si mai respecta obligatiile contractuale.

Seful VB Leasing considera ca, odata cu raportarea la CRB, se vor evita situatii de frauda cum sunt cele in care clientii au incheiat in acelasi timp contracte de leasing, ce aveau un obiect de leasing comun, la mai multe companii.

Centrala Riscurilor Bancare centralizeaza informatii privind expunerea institutiilor de credit sau a IFN-urilor inscrise in Registrul Special din Romania fata de debitori care au luat imprumuturi sau au angajamente de peste 20.000 lei, precum si informatii referitoare la fraudele cu carduri.

Compania VB Leasing Romania este detinuta de VB Leasing International, membra a grupului financiar austriac Österrechische Volkbanken AG, care detine 80% din capitalul social, si de Volksbank Romania, cu 20% din actiuni.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri