Unele case de brokeraj incep sa-si orienteze serviciile si catre investitorii cu venituri modeste. Daca pina acum doar clientii bogati erau in centrul atentiei, numarul celor care joaca insa citeva milioane pe bursa a crescut cu 30% fata de 2004.
Din venituri, teoretic, fiecare om ajunge sa stringa un anumit capital. Din acest capital, 30-60% ar trebui directionat spre piata de capital, iar restul, catre active cu risc minim, sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. El recomanda celor care doresc sa joace la bursa sa plece, la inceput de drum, cu o suma mica, iar pe masura ce valoarea capitalului se mareste, sa creasca si suma investita pe piata de capital, dar mentinind proportia de 30-60% din economii.

Nu va jucati toate economiile

Datele statistice arata ca, in general, cei care aloca un procent mai mare din capitalul lor catre piata de capital sint oamenii tineri. Pe masura ce virsta scade, se micsoreaza automat si procentajul din bani alocat jocului la bursa. Este o psihologie normala. Tinerii sint, in general, mai curajosi, in timp ce oamenii in virsta prefera sa doarma linistiti, declara Iulian Panait. Potrivit Domniei Sale, cele mai sigure investitii in acest moment pe piata de capital sint actiunile societatilor de investitii financiare, apoi sectorul farmaceutic si cel petrolier. Cred ca, daca o persoana are o rezerva financiara de 10 milioane de lei, suma pe care ar trebui sa o joace la bursa s-ar situa undeva la doua sau patru milioane de lei. Daca are 100 de milioane, atunci ar putea juca 20 sau 40 de milioane, iar daca are doar 1.000 de lei, n-ar trebui sa joace decit 200 sau 400 de lei, sustine Daniel Tepes, presedinte HTI Valori Mobiliare. Si el recomanda ca la bursa sa fie investiti la inceput mai putini bani.

Case de brokeraj pentru bogati

Pe piata caselor de brokeraj, valoarea sumei initiale pe care trebui sa o jucati la bursa difera foarte mult. Sint societati de servicii de investitii financiare (SSIF) unde puteti juca la bursa daca aveti 1.000 de lei noi (adica 10 milioane de lei vechi), dar sint si case de brokeraj, unde nici macar 100.000 de lei noi nu reprezinta o suma. Noi ne adresam, in general, oamenilor cu bani, zice presedintele HTI Valori Mobiliare. Deschidem un cont pentru o persoana daca are 3.000 de euro si o recomandare. Si la SSIF Intervam, suma minima pentru a juca la bursa este una destul de consistenta - de 100.000 de lei. Este o suma pe care o impunem, deoarece sub aceasta valoare omul nu prea simte ca va cistiga ceva. Pe cei cu bani mai putini ii indrumam catre fondurile de investitii, deoarece aici cei care administreaza fondul au un portofoliu diversificat de actiuni, ne anunta Sergiu Ovidiu Pop, presedintele SSIF Intervam.

Cu 10 milioane intri pe bursa

Dintre cele 68 de case de bokeraj existente in prezent in Romania, totusi marea majoritate accepta, la inceput, o suma mica de intrat in joc, de 1.000-1.500 de lei noi. Fiecare casa de brokeraj are o anumita politica. Noi avem ca suma minima pentru a juca la bursa 1.500 de lei, sustine Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest. De fapt, marea majoritate a caselor de brokeraj din Romania cer o suma de 1.000-2.000 de lei la intrarea in joc. Asta si pentru a atrage noi jucatori. Si apoi e bine ca investitorul sa investeasca la inceput o suma mai mica de bani, pentru a se obisnui cu jocul. Fata de anul trecut, numarul clientilor care investesc sume modeste a crescut cu 30%, mai declara directorul Intercapital Invest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri