Valoarea imprumuturilor acordate de banci a scazut si in februarie, contrar estimarilor, adancind contractia anuala la 3,7%, in conditiile in care programul guvernamental Prima Casa, destinat sa dezmorteasca creditarea, a suferit modificari ce au blocat o perioada derularea sa.
Astfel, datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o scadere a creditului neguvernamental cu 0,1% fata de ianuarie, pana la 199,167 miliarde lei (48,5 miliarde euro). Fata de februarie 2009, creditarea a scazut cu 3,7%. In ianuarie, rata anuala a trecut pentru prima data in teritoriu negativ, ajungand la -3,5%, de la +0,9% in decembrie.

Economistii de la ING se asteptau la revenirea creditarii in ianuarie, estimand ca rata anuala de scadere se va tempera la 3%, potrivit NewsIn.

Creditarea a fost afectata in februarie de intreruperea temporara a programului Prima Casa, principalul stimulent pentru creditare din ultimele luni, in conditiile in care guvernul i-a adus unele modificari luna trecuta, in tentativa de a sustine constructia de locuinte noi.

Pana in 15 februarie, programul a continuat in varianta initiala, in timp ce demararea fazei a doua, cu un plafon de garantii de 700 milioane euro, a fost intarziata o perioada de unele formalitati birocratice, intre care si semnarea documentelor necesare intre bancile participante si Fondul de Garantare, prin care guvernul deruleaza programul.

Pe segmente, creditarea in lei a evoluat cel mai rau in februarie, scazand cu 1%, pana la 79,5 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in valuta au crescut cu 0,6%, la echivalentul a 119,7 miliarde lei. Evolutia a fost influentata, insa, de aprecierea leului, care a castigat in februarie aproape 0,6% fata de euro, la cursul mediu lunar publicat de BNR.

In ceea ce priveste creditarea populatiei, valoarea imprumuturilor in lei s-a restrans cu 1,7% fata de ianuarie, in timp ce creditele in valuta au stagnat. Creditarea companiilor a evoluat ceva mai bine, cu o scadere de doar 0,3% pe componenta in lei si un avans de 1,1% la imprumuturile in valuta.

Analizand evolutia din ultimele 12 luni, creditele in lei acordate populatiei s-au redus cel mai mult pana in februarie, cu 6,2%, toate segmentele inregistrand scaderi.

In schimb, creditarea statului a continuat, chiar daca intr-un ritm mai modest decat cel din lunile anterioare. In februarie, creditul guvernamental - care include finantarile acordate administratiei centrale si locale si sistemelor de asigurari sociale - a crescut cu 2,7%, pana la 50,92 miliarde lei (12,4 miliarde euro), nivel dublu fata de cel din urma cu un an. In ianuarie, cresterea a fost de 5,9% fata de decembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri