Reducerea contributiei salariatului la pilonul II de pensii de la 2,5% la 2% ar strange 400 de milioane de euro la buget - aceasta fiind o masura propusa pentru ca pensiile sa nu scada cu 15%, au anuntat sindicalistii dupa discutiile cu seful statului.

Sindicatele si presedintele au convenit infiintarea unei structuri de criza la care vor participa Presedintia, Guvernul, sindicatele, patronatele si posibil si reprezentanti ai partidelor politice parlamentare. Structura ar urma sa analizeze masurile si solutiile alternative de redresare.

”Una dintre masurile propriu-zise este renuntarea la reducerea contributiei de asigurari sociale de la nivelul salariatului de pe pilonul I si transferarea catre pilonul II. (...) Inseamna aproximativ 400 de milioane de euro care vor intra in structura CNPAS, ceea ce va permite o sursa suplimentara, ramanand pilonul II cu cei 2%”, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu (foto), potrivit NewsIn.

Liderul sindical a precizat ca, daca 0,5% din salariul angajatului raman la pilonul I de pensii, a?a cum s-a convenit, efectul asupra reducerii pensiilor ar putea fi ”anulat”. Decizia finala urmeaza sa fie luata marti.

Reactia APAPR


Blocarea contributiei la 2% in loc de 2,5% ar aduce statului economii in restul de sapte luni ale acestui an de doar 45 milioane euro, si nu de 400 milioane euro, asa cum sustin sindicatele, a anuntat duminica Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

"Prin blocarea contributiei la 2% in loc de 2,5%, statul ar economisi in restul de sapte luni din 2010 doar 45 de milioane de euro si nu 400 de milioane de euro, asa cum prezinta sindicatele. Fata de un deficit de 2,5 miliarde de euro al sistemului public de pensii in 2010, reducerea contributiei la Pilonul II ar reprezenta in 2010 doar o acoperire de 1,8% din acest deficit, ceea ce in mod evident nu reprezinta nicio solutie reala", se mentioneaza in comunicatul APAPR.

Administratorii sustin ca in urmatorii sase ani bugetul statului roman va mai 'economisi' inca 700 milioane euro, prin virarea catre pilonul II a unor contributii mai mici, ceea ce ar urma sa afecteze drepturile participantilor la Pilonul II si imaginea si relatiile internationale ale Romaniei deoarece periclitaza investitiile facute deja de administratorii din Pilonul II.

De asemenea, APAPR sustine ca vor aparea efecte negative pe termen scurt, mediu si lung, prin diminuarea resurselor de finantare a statului si economiei romanesti.

"Rolul fondurilor de pensii private in orice economie este de stimulare a economisirii pe termen lung si de a asigura, in acelasi timp, o alocare optima a resurselor si lichiditatilor financiare, prin investitii in piata bursiera, ca si in obligatiuni emise de companii private sau de catre stat. Astfel, fondurile de pensii finanteaza atat Guvernul, cat si intreaga economie si piata financiara", potrivit APAPR.

Potrivit APAPR, in perioada decembrie 2004 - decembrie 2009 pensia medie din sistemul public a avut un ritm mediu anual de crestere de 24%, fata de un ritm mediu anual de numai 15% al salariilor si de o crestere reala medie de 5,4% a economiei (produsului intern brut) in aceeasi perioada.

"Aceste majorari nerealiste de pensii au adus bugetul public de pensii in situatia unui deficit de 1,74 miliarde de euro in 2009 si a unui deficit estimat la 2,5 miliarde de euro in 2010", se arata in comunicat.

In prezent, activele nete administrate de cele noua fonduri de pensii private obligatorii insumeaza 3,14 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri