Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta ce modifica Codul Fiscal aduc mai multe nelamuriri decat clarificari mai ales in ceea ce priveste modalitatea in care se vor impozita veniturile de natura profesionala. Modificarile aduse Codului fiscal, dar si normele publicate ulterior sunt ambigue si conduc la diverse interpretari fara ca modalitatea de impozitare sa fie clar specificata, sustin specialistii invitati in redactia Wall-Street, in cadrul Live-Text.
Modificarile aduse Codului fiscal au ca scop principal largirea bazei de impozitare in ceea ce priveste veniturile profesionale. Astfel, in Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern se precizeaza: "Orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit. Asupra veniturilor prevazute la alineatul precedent se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj. Baza de calcul la care se aplica aceste contributii este limitata la 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale. Obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor prevazute la alineatul precedent revine platitorului de venit, in conformitate cu prevederile legale in vigoare."

De asemenea, guvernul a introdus noi criterii de diferentiere a activitatilor profesionale dependente de cele independente, a precizat Dan Schwartz, managing partner in cadrul companiei Scot & Company Consulting, acestea fiind publicate la inceputul acestei saptamani

Luminita Ristea, managing partner in cadrul Consulting R Group - Nexia International, a precizat ca activitatea dependenta este definita ca orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare potrivit normelor, cu exceptia veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor din investivii, a veniturilor din pensii sau premii si jocuri de noroc, si nici a celor obtinute din transferul proprietatilor imobiliare.

Totusi, se mai pune problema si a caracterului acestor venituri, mai exact ocazional sau repetitiv.

Cei doi invitati prezenti in redactia Wall-Street au raspuns la intrebarile cititorilor si au incercat sa prezinte cat mai multe modificari aduse codului. Spre exmplu, Hotararea de Guvern 791/2010 defineste numai venituri obtinute cu caracter repetitiv (lunar, trimestrial, semestrial). Astfel, se poate concluziona ca veniturile ocazionale sunt cele care nu pot fi incadrate in aceasta categorie, adica fie sunt obtinute doar o singura data pe an, fie sunt obtinute in mod aleator pe parcursul unui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri