Populismul trebuie eliminat intrucat este nevoie de asigurarea stabilitatii fiscale pe termen mediu-lung, fara sa fie afectat potentialul de crestere economica si competitivitatea comparativ cu statele din Europa Centrala, membre ale UE, considera Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, citat de Mediafax.
"Problema Romaniei in continuare este sa gaseasca aceasta structura de politici - si, dupa parerea mea, in acordul cu FMI exista aceasta structura de stimulente si reforme necesare - ca sa vada capitalul privat strain ca are de ce sa vina si sa refinanteze cresterea economica in Romania. Pana nu indeplinim conditia asta putem sa facem noi cat populism vrem in Romania, (…) nu vom avea motor de crestere economica, pentru ca el depinde foarte mult de capitalul privat extern", a spus Croitoru.

El considera ca principala provocare a Romaniei este sa asigure stabilitatea pe termen mediu- lung fara a reduce sansele de reluare a cresterii economice si fara sa ramana in urma altor tari central europene, membre ale UE.

"Asta este marea provocare pentru ca obiectivele sunt in contradictie in acest punct: stabilizarea fiscala necesita niste masuri constrictoare, iar asta altereaza cresterea. Maiestria cu care conduci vaporul prin aceasta stramtoare este sa nu dai cu peretii vasului de toate stancile", a continuat Croitoru.

Totodata, el a reamintit ca in martie 2011 va expira acordul cu FMI.

"Daca ceva nu este in loc (de acordul cu FMI - n.r.), capitalurile private nu pot sa vina pentru ca nu vad care este sursa de stabilitate. Apoi, in 2012 sunt alegeri, iar asta este o alta sursa de ingrijorare, pentru ca stim ca politicile fiscale si salariale aluneca", a spus oficialul BNR.
El a explicat ca viitorul implica multe probleme si nu este loc pentru populism.

"Este un viitor care pune multe probleme, de aceea spun mereu ca nu are loc populismul aici pentru ca aceste reforme care se fac au un anumit grad de duritate pentru toata lumea si daca nu primesc sprijin politic si popular nu pot sa mearga. Sprijinul politic depinde foarte mult si de cel popular, pentru ca stim ca voturile tin de populatie. Populismul nu face decat sa minta asupra orizontului. Orizontul nu poate sa fie punct decat daca exista responsabilitate", a concluzionat Croitoru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri