Guvernul vrea sa esaloneze la plata, pentru o perioada de pana la 5 ani, obligatiile fiscale ale companiilor cu probleme financiare, conditionat de constituirea de garantii si achitarea datoriilor curente, considerand ca prin ratele esalonate va avea resurse certe inclusiv pentru pensii si sanatate, informeaza Mediafax.
Procedura este avizata si reglementata intr-un document semnat de premierul Emil Boc, in care se arata ca sistemul este similar formei de sprijin asigurata in sistemul bancar intr-o perioada de dificultate, prin rescadentarea creditelor restante.

Documentul prevede ca pentru obligatiile fiscale administrate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), inscrise in certificatul de atestare fiscala, pot fi acordate, la cerere, inlesniri sub forma esalonarii la plata pe o perioada de cel mult cinci ani.

Procedura va fi valabila pentru persoane juridice sau persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii liberale, indiferent de forma de proprietate si modul de organizare.

Facilitatea nu va fi aplicata pentru obligatii fiscale care au facut obiectul unei esalonari ce si-a pierdut valabilitatea, pentru cele de a caror plata depinde acordarea sau mentinerea unei autorizatii, precum si pentru amenzi de orice fel care constituie venit la bugetul de stat.

Pentru acordarea esalonarii la plata, solicitantii trebuie sa fi depus toate declaratiile fiscale, sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti conform unor criterii economico-financiare care vor fi prevazute in normele metodologice, sa nu se afle in insolventa ori dizolvare.

De asemenea, in maximum 30 zile de la data acordului de principiu, trebuie constituite garantii care sa acopere suma esalonata la plata, dobanzile datorate plus un procent de pana la 50% din suma respectiva, in functie de perioada de esalonare.

Garantiile vor putea fi constituite prin consemnarea unei sume la trezorerie, prin scrisoare de garantie bancara ori prin bunuri evaluate de un expert independent, asupra carora sa fie dispuse masuri asiguratorii.

"Pentru a incuraja contribuabilii sa constituie garantii sub forma scrisorii de garantie bancara, astfel incat statul sa se asigure ca recupereaza in intregime obligatiile esalonate, apreciem ca nivelul dobanzii pe perioada esalonarii la plata sa fie de 0,02% pe zi de intarziere, ceea ce inseamna 7,3% pe an", se propune in document.

Pentru rata achitata cu intarziere va fi perceputa o penalitate de 10% din rata de esalonare, reprezentand obligatii fiscale principale si/sau accesorii esalonate, inclusiv dobanzile datorate.

Nu vor fi datorate penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, al caror termen de 90 zile de la scadenta se implineste dupa data depunerii cererii de esalonare.

Scrisoarea de garantie bancara va trebui sa aiba o perioada de valabilitate cu cel putin trei luni mai mare decat scadenta ultimei rate din esalonarea la plata. Pe parcurs, garantia va putea fi inlocuita sau redimensionata la cerere, in functie de valoarea ratelor ramase de achitat.

In cazul in care, pe parcursul derularii esalonarii la plata, garantia este executata de un alt creditor, iar sumele distribuite din valorificare in favoarea autoritatii fiscale nu acopera valoarea garantiei, contribuabilul este obligat sa reintregeasca garantia pentru obligatiile fiscale ramase nestinse.

Tot la cererea contribuabilului, autoritatea fiscala poate executa garantia daca astfel se stinge intreaga suma esalonata. Contribuabilul va putea plati anticipat, partial sau total, suma cuprinsa in graficul de esalonare.

Esalonarea la plata ramane valabila daca in acest interval sunt platite orice alte obligatii stabilite de autoritatea fiscala, sunt respectate termenele din graficul de esalonare si daca sunt achitate obligatiile la fondul de risc aferent imprumuturilor garantate si/sau subimprumutate de stat, ajutoarele de stat, amenzile de orice fel varsate la bugetul de stat.

Pierderea valabilitatii esalonarii va presupune executarea garantiei, inceperea sau continuarea executarii silite pentru intreaga suma nestinsa si plata unei penalitati de 10% din suma ramasa.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri