Vremurile in care bancherii isi permiteau sa refuze ori sa renunte la clienti foarte usor, pentru ca oricum existau alti doritori, au apus la venirea crizei. Acum, fiecare banca este preocupata de pastrarea clientilor fideli, „de casa”, explica intr-un interviu acordat wall-street.ro Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania.
In urma cu 3-4 ani, clientii isi alegeau banca in functie de cat de repede puteau obtine un credit sau de cat de mare era linia deschisa pe un card de credit. Recesiunea a schimbat comportamentul clientilor, dar si pe cel al bancherilor. Clientii au invatat sa se uite la nivelul dobanzii, dar sa analizeze si toate comisioanele din contractele de credit, iar bancherii au inteles ca trebuie sa isi fidelizeze clientii.

Eliminarea comisionului de rambursare anticipata a oferit clientilor oportunitatea de a se refinanta, iar acum acestia pot sa schimbe mult mai usor banca. Steven van Groningen (foto), presedintele Raiffeisen Bank Romania, este convins ca 2011 va fi anul strategiilor bancare indreptate spre clienti, spre mentinerea unei relatii pe termen lung.

„Toate bancile vorbesc despre strategii orientate spre nevoile clientilor, despre produse de economisire, despre facilitati oferite clientilor fideli sau despre calitatea serviciilor. Fiecare banca e preocupata de atragerea si mentinerea clientilor buni, de casa”, afirma Steven van Groningen.

Totusi, relatia actuala dintre clienti si banci nu este prea buna, multe banci fiind nevoite sa se confrunte cu grupuri de clienti nemultumiti. Presedintele Raiffeisen a explicat ca bancile incearca sa stimuleze relatia pe termen lung cu clientii prin dobanzi preferentiale, scutiri de comisioane si taxe sau scheme de loialitate.

Seful Raiffeisen Bank Romania sustine ca pretul creditelor noi este, in prezent, sub nivelul de dinainte de criza pentru intreg sistemul bancar, desi bancile si-au ajustat politicile de risc si preturile la situatia macroeconomica actuala.

„Raiffeisen a mentinut un echilibru intre refinantari si creditele noi, unde programul Prima Casa are o contributie importanta, in asa fel incat soldul creditelor este pe crestere in ultimele sase – sapte luni. Pe segmentul de retail vindem in mod constant peste nivelul rambursarilor, ceea ce este un semn bun, in conditiile unei increderi a consumatorilor in scadere”, a declarat van Groningen.

El a mentionat ca la nivelul Raiffeisen se inregistreaza o scadere a cheltuielilor cu provizioanele pentru credite neperformante, cererea pentru credite corporate este in crestere, iar estimarea este ca si sectorul IMM va relua creditarea. Operatorul de servicii medicale private Centrul Medical Unirea (CMU) a contractat in acesta luna trei credite de la Raiffeisen Bank totalizand 18,32 milioane de euro, pentru extinderea retelei cu un spital si trei policlinici, precum si pentru investitii in dezvoltarea portofoliului de servicii.

Pe partea de atragere de resurse, soldul depozitelor Raiffeisen este in crestere, reprezentantii bancii observand un interes ridicat pentru economisire din partea studentilor si pensionarilor.

Rezultatele din 2011, atat pe partea de creditare, cat si pe parte de depozite atrase, vor fi influentate, insa, in primul rand, de mersul economiei. In clipa de fata prognozele vorbesc despre o usoara crestere economica, iar datele pe care le avem despre evolutia economiei in ultimele luni ne fac sa privim cu oarecare incredere noul an”, sustine Steven van Groningen.

Economia va inregistra in acest an o crestere de 1,5%, potrivit asteptarilor Raiffeisen, care coincid cu cele ale FMI.

Presedintele Raiffeisen Bank estimeaza un trend de scadere pentru dobanzile din piata, dar nu se asteapta la miscari bruste, in conditiile in care sunt sanse mari ca rata dobanzii dobanzii de politica monetara si ratele rezervelor minime obligatorii sa scada usor in a doua a parte a acestui an. Analistii Raiffeisen prognozeaza ca BNR va reduce dobanda cheie pana la sfarsitul acestui an de la 6,25% la 5,5%-5,75%.

Profitul bancii austriece Raiffeisen Bank International in Romania a crescut de peste doua ori in primele noua luni din 2010, la 85 milioane euro, in principal datorita scaderii puternice a provizioanelor constituite pentru creditele neperformante. Raiffeisen Bank se afla pe locul sapte in clasamentul bancilor din Romania dupa valoarea activelor gestionate la finalul anului 2009.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri