Reducerea cotei TVA nu este posibila in urmatoarea perioada, aceasta masura reprezentand un lux pe care economia nu si-l permite curand din cauza situatiei fiscale, sustine Daniel Anghel, partener pe taxe indirecte in cadrul Pricewaterhouse Coopers.
Majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale la 24% a avut loc la 1 iulie 2010, autoritatile romane mentionand ca este o masura dura, dar necesara, in contextul in care nu a fost permisa reducerea pensiilor cu 15%.

Insa, majorarea TVA este doar o solutie temporara pentru buget, sustin specialistii in fiscalitate.

Cresterea cotei TVA este numai pe termen scurt un castig pentru stat. Pe termen lung vom observa ca majorarea TVA nu va putea fi preluata in totalitate de mediul de afaceri si, in final, se va vedea in preturile de la raft”, explica Daniel Anghel, partener in cadrul Pricewaterhouse Coopers.

El a precizat ca si alte state din Uniunea Europeana au decis sa majoreze cota TVA in ultima perioada insa, spre deosebire de Romania, acele tari au implementat, in paralel, si masuri de stimulare a economiei.

La inceputul acestui an s-a vorbit despre o posibila reducere a cotei TVA pentru produsele alimentare la nivelul de 5%, iar dezvoltatorii imobiliari au propus aplicarea cotei redusa de TVA pentru toate categoriile de proprietati.

Reducerea TVA nu o vad posibila curand. Nu cred ca ne permitem luxul acesta”, a declarat Daniel Anghel.

Opinia Ministerului Finantelor Publice este ca o reducere a cotei TVA nu este benefica in prezent, intrucat nu va conduce la o scadere a preturilor si va avea un efect negativ asupra predictibilitatii cadrului fiscal. De asemenea, Finantele au in vedere procese de simplificare a cadrului fiscal in ceea ce priveste reglementarile legate de TVA.

Comisia Europeana a lansat spre dezbatere publica un document consultativ (Green Paper) referitor la modificarile legislatiei privind TVA propuse la nivel comunitar. Perioada de consultari dureaza sase luni si se va finaliza la sfarsitul lunii mai 2011. Scopul acestui proces consultativ este de a reduce complexitatea actualului sistem referitor la TVA, a imbunatati functionarea Pietei Unice, a spori nivelul de colectare a veniturilor din TVA si de a reduce posibilitatea evaziunii fiscale.

„Ne asteptam ca acest document consultativ sa includa o serie de propuneri prin care sa se utilizeze potentialul noilor tehnologii electronice, pentru a crea un sistem de TVA mai simplu, mai robust si mai eficient”, a declarat Daniel Anghel.

Potrivit datelor Comisiei Europene, se estimeaza ca la nivel comunitar, evaziunea fiscala referitoare la TVA se ridica la 100 de miliarde de euro anual. Prin simplificarea sistemului si reducerea poverii administrative, oficialii Comisiei Europene spera sa creasca gradul de conformare voluntara.

In ceea ce priveste armonizarea legislatiei europene referitoare la TVA, se are in vedere chiar si inlocuirea actualei Directive de TVA cu un nou Regulament. „Daca prevederile Directivei de TVA trebuie transpuse in legislatia nationala, ceea ce duce uneori la diferente simtitoare intre legislatia de TVA de la un stat membru la altul, noul Regulament va trebui aplicat ca atare in toate cele 27 de state membre, ceea ce va duce la un singur regim european privind TVA”, a explicat Anghel.

Printre propunerile aduse de acest document se numara: o definitie mai larga a persoanei impozabile, cresterea plafonului de inregistrare ca platitor de TVA, utilizarea unei cote unice de TVA in locul unor cote multiple, reducerea numarului de exceptii de la plata TVA, eliminarea limitarilor pentru dreptul de deducere a TVA si extinderea bazei impozabile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri