ANCOM spune ca nu are atributii in verificarea implementarii masurilor prevazute in avizul care stabileste conditiile tehnice si economice privind accesul operatorilor telecom la reteaua Netcity, in replica la solicitarea ANISP si INES de anulare a contractului de concesiune a retelei metropolitane.

Autoritatea nu are atributii de verificare a implementarii masurilor prevazute in avizul conform, dar in urma deciziei instantelor de judecata, cei interesati au posibilitatea legala de a aplica dispozitiile art. 10 alin. (4) din Legea nr. 154/2012 conform carora «(4) [...] implementarea unor proiecte de instalare de infrastructura, in conditiile alin. (2), in lipsa avizului conform al ANCOM prevazut la alin. (3), poate fi atacata de orice persoana interesata la instanta de contencios administrativ competenta»", au declarat la solicitarea Mediafax reprezentantii Autoritatii.

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) mentioneaza ca in luna septembrie a anului 2013, instantele de judecata au stabilit fara echivoc legalitatea avizului conform acordat de ANCOM in prima parte a aceluiasi an.

"Avizul conform emis de ANCOM se acorda conditiilor tehnice si economice de acces la infrastructura realizata cu participarea sau sprijinul autoritatilor administratiei publice centrale ori locale in care a fost realizat proiectul Netcity. Scopul acestui aviz este de a asigura respectarea principiilor nediscriminarii, proportionalitatii si obiectivitatii in acordarea accesului la asemenea infrastructura de interes public tuturor furnizorilor de retele de comunicatii electronice care solicita acest lucru", mentioneaza sursa citata.

Presedintele Asociatiei furnizorilor de servicii de acces la Internet (ANISP), Mihai Batraneanu (foto), a declarat, joi, ca ANISP si INES Group au solicitat in instanta, in luna mai, suspendarea si anularea actului normativ prin care a fost aprobat contractul de concesiune al retelei Netcity.

"Prin avizul conform emis la data de 30 mai 2013 in baza Legii 154/2012, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a constatat nereguli privind toate contractele incheiate de compania Netcity Telecom, operatorul retelei metropolitane Netcity, cu furnizorii bucuresteni de servicii si retele de comunicatii. Cu toate acestea, dupa mai bine de un an, nici Netcity Telecom, nici Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si nici emitentul avizului conform, ANCOM, nu actioneaza pentru implementarea noilor conditii economice si tehnice de acces la infrastructura metropolitana pentru fibra optica", a afirmat Batraneanu, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca ANCOM, emitentul avizului conform, trebuia sa continue procesul de elaborare a celei de-a doua faze a acestui aviz, respectiv stabilirea tarifelor finale de acces la Netcity pe baza unui model de calculatie orientat catre costuri.

"ANISP isi face cunoscuta intentia de a face toate demersurile impotriva reprezentantilor ANCOM si a membrilor Consiliului de Administratie al UTI Grup pentru neregulile sesizate si nerespectarea masurilor corective stabilite pentru proiectul Netcity daca in termen de cel mult 30 de zile ANCOM nu va finaliza avizul in conformitate cu cele prevazute in insusi cuprinsul acestuia", a spus seful ANISP.

In mai 2013, ANCOM a avizat conditiile tehnice si economice privind accesul operatorilor telecom la reteaua Netcity, aviz conditionat de implementarea anumitor masuri in termen de patru luni.

Emiterea avizului a fost solicitata de PMB in noiembr0e 2012, in baza Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii.Netcity este o retea subterana de fibra optica infiintata la initiativa PMB pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stalpii furnizorilor de electricitate si ai regiei de transport in comun.

Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat in iunie 2008, pe o perioada de 49 de ani, intre Primarie si UTI Systems si Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicatii din surse private.Valoarea lucrarilor a fost estimata la peste 200 milioane euro si ar fi trebuit sa se incheie in 2012. In decembrie 2008 Primaria Capitalei anunta finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din reteaua Netcity, in zona Unirii.

In prezent, reteaua Netcity are aproape 900 kilometri.Actionarii Netcity Telecom sunt UTI Netcity Investement BV (Olanda) - 99,99% si UTI Grup - 0,01%. In 2013, afacerile Netcity Telecom a atins 33,57 milioane de lei, iar profitul net a totalizat 5,2 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri