Romania trebuie sa investeasca 3,9 miliarde de euro pentru a creste gradul de acoperire broadband, utilizarea serviciilor e-Guvernare, a vanzarilor online si a numarului de angajati in domeniul IT&C, acestea fiind o parte a obiectivele tarii in domeniul IT&C pana in anul 2020.

Cifrele sunt disponibile in proiectul referitor la Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania, publicat de Ministerul pentru Societatea Informationala.

"O implementare completa a viziunii strategice pentru sectorul IT&C in Romania care va indeplini obiectivele specificate pentru Romania va necesita o investitie totala de peste 3,9 miliarde de euro. Impactul direct si indirect asupra economiei, calculat in conformitate cu bunele practici din alte tari europene care au facut investitii similare, poate fi tradus intr-o crestere PIB de 13%, cresterea numarului de locuri de munca cu 11%, si reducerea costurilor de administrare cu 12% in intervalul 2014 - 2020", se arata in document. Cea mai mare parte a investitiilor, 3,1 miliarde de euro, va fi alocata dezvoltarii infrastructurii broadband.

Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania vizeaza in mod direct sectorul IT&C si isi propune sa contribuie la dezvoltarea economica si cresterea competitivitatii Romaniei atat prin actiuni directe precum dezvoltarea efectiva a sectorului IT&C autohton, cat si prin actiuni indirecte, precum cresterea eficientei si reducerea costurilor sectorului public, imbunatatirea productivitatii sectorului privat prin reducerea barierelor administrative in relatia cu statul, prin imbunatatirea competitivitatii fortei de munca.

"Pentru sustinerea redresarii economice a Europei, dar mai ales pentru asigurarea unei cresteri economice sustenabile, inteligente si care sa promoveze incluziunea sociala, Uniunea Europeana a elaborat Agenda Digitala cu obiectivul principal de a dezvolta Piata Unica Digitala", se mai spune in document, scrie Mediafax.

Strategia are obiective cresterea gradului de acoperire broadband de la 90% in 2013 la 100% in 2020, majorarea de patru ori a ponderii IMM-urilor care vand online, la 20% in 2020, reducerea ratei populatiei care nu a utilizat niciodata internetul de la 48% in 2012 la 30% in 2020, precum si cresterea ponderii cetatenilor care care utilizeaza servicii de e-Guvernare de la 5% in 2013 la 30% peste sase ani.

De asemenea, ministerul se asteapta ca ponderea populatiei care ca cumpara online sa urce de la 8% in 2013 la 30% in 2020. Potrivit documentului, in sectorul IT&C din Romania isi vor desfasura activitatea 250.000 de angajati in 2020, de la 128.000 in 2011.

"Daca in anii trecuti sectorul IT&C a inregistrat o evolutie mai lenta in ceea ce priveste dezvoltarea si ocuparea locurilor de munca, acest lucru se datoreaza cresterii medii a ratei de ocupare a fortei de munca din sectorul IT&C din Romania (7% pe an) dinaintea crizei economice si o proiecteaza ca o tinta de investitii viitoare pentru perioada 2014 - 2020. Contributii majore au fost facute deja de catre Guvernul Romaniei in sensul imbunatatirii ratei de angajare din sectorul IT&C (de exemplu, schema de ajutor de stat pentru crearea unui numar minim de noi locuri de munca)", se mentioneaza in proiect.

Costurile pentru construirea unei retele telecom (Next Generation Network - NGN) care sa asigure viteze superioare de acces la Internet in Romania, la un nivel in conformitate cu obiectivele Strategiei Agendei Digitale pentru Romania, sunt estimate sa atinga un nivel cuprins intre 1,3 si 3,5 miliarde de euro in functie de tehnologia aleasa.

"Aceste costuri vor fi acoperite numai partial de investitii private si astfel o finantare estimata intre 0,7 si 1,7 miliarde euro este inca necesara din partea publicului si/sau din alte surse de finantare", se mai arata in document.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri