Managementul Bitdefender, cel mai mare producator romanesc de securitate informatica si unul dintre cei mai mari la nivel mondial, ia in considerare listarea pe o bursa externa, una favorabila jucatorilor din tehnologie, precum este Nasdaq din New York, a declarat pentru wall-street.ro, Florin Talpes, CEO si fondator al companiei.

Talpes a vorbit prima data de o posibila listare a companiei in 2007, insa de atunci momentul a fost amanat de mai multe ori. De asemenea, la finalul lui 2013, seful Bitdefender spunea ca iesirea companiei pe Bursa nu va avea loc mai devreme de 2016.

“Despre listarea in acest an, va dau un raspuns: <<Nu>>. Un raspuns care este in proportie de 90% corect. Nu dau un raspuns de 100% pentru ca Dumnezeu stie ce se va intampla. Dar sansesle sunt minime pentru ca nu am facut niciun pas pentru ceea ce inseamna o listare. Daca ne-am lista, iar eu visez la acest lucru, am face acest lucru pe o piata care este prietenoasa cu zona de high-tech. Dati-mi un exemplu de companii IT listate in Romania...iar piata trebuie sa aiba si capacitatea de a absorbi”, a explicat Florin Talpes.

Doar doua companii de IT atrase de Bursa din Bucuresti

Bursa de la Bucuresti este una putin lichida si cu un numar redus de companii private listate. De atlfel, din zona de IT nu exista nicio companie publica. Din februarie anul trecut s-au listat doua companii din tehnologie pe Bursa de la Bucuresti, insa pe platforma Aero, aceasta adresandu-se IMM-urilor care au o valoarea de piata estimata la cel putin 250.000 de euro. Cele doua sunt Bittnet Systems si Life is Hard.

Pe de alta parte, Nasdaq este bursa care a atras majoritatea companiilor de tehnologie, printre gigantii listati la New York numarandu-se Facebook, Google (Alphabet), Apple sau Microsoft.

Talpes afirma ca principalele motive pentru care listarea a fost amanata pana acum au fost: criza economica (in prima faza -anii 2008-2010), redesignul activitatilor companiei (2010-2011), iar, ulterior, faptul ca managementul s-a concentrat pe dezvoltarea Bitdefender.

Pana acum nu ne-am listat pentru ca nu a fost momentul

"Acum suntem foarte concentrati pe cresterea aceasta accelerata. Nu am pus listarea in planul pentru acest an. Cert este ca acum nu este momentul...pentru cum ne dorim noi sa facem lucrurile. Dar s-ar putea ca in viitor sa se schimbe lucrurile, cand ne vom gandi efectiv la acest lucru s-ar putea ca situatia sa fie schimbata. Dar astazi, pe 13 ianuarie, daca ar fi sa decid, as zice: <<OK, trebuie sa ma duc pe o bursa gen Nasdaq sau o alta bursa prietenoasa cu zona de high-tech. Dar ca sa faci lucrul acesta, iti ia macar un an de zile. Trebuie sa angajezi un consultant care sa fie intr-un contract de consultanta pentru iesirea pe Bursa. Noi nu am facut pasul acesta. Din momentul in care faci pasul, apoi, probabil, ca dureaza un an de zile. Pana acum nu am facut aceste lucruri pentru ca am considerat ca nu este momentul. Dar, inca o data, visul nostru este sa ajungem acolo, este unul dintre obiectivele companiei pe termen lung. Nu cred ca se va intampla in 2016", declara Florin Talpes.

Intrebat daca producatorul IT va deveni companie publica in urmatorii trei ani, el a afirmat ca "se poate intampla. dar am mai zis lucrul asta de mai multe ori.

"Listarea este un vis pe care il am. Stiti cum este? Cand iesi pe bursa...ori esti deja in proiect, ai un consultant si ceva rau se poate intampla, cum ar fi o criza care sa iti schimbe planurile si sa le decalezi...ori, daca nu ai stabilit ceva, este clar ca iesitul pe bursa este o tinta miscatoare pentru ca depinde foarte mult de context. Pentru ca nu mai mult de acum sase luni toata lumea zicea ca in 2016 va fi criza economica in Europa. In contextul acela, probabil ca mai multi ziceau << Nu, nu (n.red. sa nu ne listam) in 2016. Sa mai asteptam>>. 2016 s-ar putea fie o perioada buna, dar numai Dumnezeu stie. Iesirea pe bursa, in afara de cazul in care esti deja angajat in proiect, ai un consultant, ai facut eforturi concrete si ai o tinta clara...in rest este o tinta miscatoare. Daca eu zic ca vrem sa iesim pe bursa...nu inseamna ca am zis ca in toamna iesim", a afirmat managerul.

Bitdefender este o companie fondata de sotii Mariuca si Florin Talpes care s-a desprins in 2007 de compania Softwin. In prezent Bitdefender are aproximativ 500 de milioane de utilizatori la nivel mondial.

Talpes nu a oferit detalii concrete despre evolutia grupului Bitdefender (care include vanzarile din alte tari) in 2015, insa a spus ca a fost un an foarte bun comparativ cu 2014. Singurele date disponibile sunt cele despre Bitdefender SRL, companie inregistrata in Romania, care in 2014 a raportat afaceri de 251, 5 milioane de lei si un profit net de 16,8 milioane de lei, conform Ministerului de Finante. Din cifra de afaceri anuntata de Bitdefender SRL mai putin de 5% a fost business generat de piata locala, restul fiind exporturi.

Florin Talpes estima in mai anul trecut o crestere de circa 50% a businessului Bitdefender SRL.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri