Romania va implementa modelul austriac de guvernare electronica (e-government), cel mai performant din Uniunea Europeana, urmand ca in viitor cetatenii sa-si plateasca taxele sau sa voteze electronic potrivit ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy.

Reprezentanti ai MCTI au participat la o reuniune pe tema guvernarii electronice cu reprezentanti ai Executivului austriac, care au prezentat modul in care se aplica guvernarea electronica in Austria. "Prin intermediul guvernarii electronice companiile austriece pot sa-si plateasca facturile, cetatenii pot sa se informeze mult mai usor. De asemenea, autoritatile pot face achizitii publice mult mai transparent. Credem ca in maximum 10 ani cetatenii austrieci vor putea sa si voteze astfel.", a declarat citat de Rompres secretarul executiv reponsabil de e-government al Guvernului federal austriac, Christian Rupp.

Sistemul austriac de e-government ar circa 350.000 de utilizatori pe luna, fiind utilizat in mod comun de ministere dar si de unele municipalitati, procesul de extindere a utilizarii e-government aflandu-se in desfasurare.

"Toti ministrii folosesc acelasi sistem electronic de dosare, care elimina astfel birocratia. De asemenea, viitorul recensamant al populatiei in Austria va fi mult mai usor de realizat si mai ieftin deoarece toate adresele sunt trecute intr-o baza de date complexa, orice schimbare de adresa sau vanzare fiind modificata automat", a explicat Rupp.

La ora actuala Austria este una din tarile cu cea mai mare rata de utilizare a internetului din Europa, cu circa 62 la suta din populatie, fata de 21 la suta in Romania, 16 la sta in Bulgaria si 29 la suta in Ungaria. Pe primele locuri pe plan european sunt Finlanda - cu un procent de 75 la suta, urmata de Danemarca - 76 la suta, respectiv 73 la suta in Norvegia si Suedia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri