RCS&RDS va investi masiv in dezvoltarea retelei 3G si va ajunge la o acoperire de 50% a populatiei pana in 2008, iar de la inceputul lui 2007 va inceape lansarea primelor servicii 3G, a declarat Alexandru Oprea, directorul general al companiei.
"In februarie 2007, conform caietului de sarcini elaborat de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), vom lansa primele servicii 3G intr-o localitate din tara care sigur nu va fi Bucurestiul", a declarat Oprea.

In momentul de fata RCS&RDS se afla in faza de selectie a solutiilor tehnice pentru realizarea retelei 3G, a mai completat acesta.

"Nu avem experienta in acest domeniu, dar pe piata sunt deja doua modele de succes (Vodafone si Orange), pe care le vom urma si pentru care speram sa devenim un competitor serios in cel mai scurt timp", a mai spus directorul companiei citat de NewsIn.

Ultimele doua licente 3G au fost atribuite, in urma licitatiei organizate de IGCTI, operatorilor RCS&RDS si Telemobil (Zapp), rezultat contestat atat de Cosmote cat si de Societatea Nationala de Radiocomunicatii.

Inspectoratul de Comunicatii a respins cele doua contestatii ca fiind nefondate.

Operatorii RCS & RDS si Telemobil SA (Zapp) au ramas astfel primii doi clasati, cu 90,41 puncte, respectiv 72,71 puncte, cele doua companii urmand sa intre in posesia licentei dupa achitarea primei transe de 10,5 milioane de dolari, in maxim 120 de zile de la data anuntarii castigatorilor, au precizat reprezentantii institutiei.

Urmatoarele transe anuale egale, in valoare de 4,9 milioane de dolari, se vor plati pana la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepand cu anul urmator emiterii licentei, iar sumele mentionate vor fi incasate la bugetul de stat.

Atat Cosmote cat si SNR au contestat rezultatele licitatiei sustinand ca oferta RCS&RDS nu este una realista si ca IGCTI nu a dat dovada de transparenta in procesul decizional.

IGCTI a publicat caietul de sarcini al licitatie la 16 iulie, iar participantii au avut ca termen limita de depunere a ofertelor data de 4 septembrie.

Caietul de sarcini pentru licitatia 3G a fost achizitionat de cinci companii: Telemobil (Zapp Mobile), Cosmote Romania, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), RCS&RDS si Combridge, operatorul serviciului Eufonika- companie care nu a mai depus oferta.

Analizarea ofertelor s-a facut in doua etape. In prima etapa, comisia a studiat documentele de eligibilitate, iar in a doua a evaluat ofertele.

Principalul criteriu de evaluare a ofertelor a fost acoperirea geografica, urmat de serviciile 3G propuse de participantii la licitatie. In procesul de evaluare, acoperirea geografica si a populatiei a fost punctata cu 55 de puncte, in timp ce fezabilitatea tehnica cu 25 de puncte, iar capacitatea financiara cu 10 puncte. Fezabilitatea comerciala si specializarea au primit cate 5 puncte.

Pretul celor doua noi licente 3G este similar cu cel din 2004, cand licentele au fost atribuite operatorilor mobili Orange Romania si Connex (actual Vodafone Romania), respectiv 35 de milioane de dolari.

Primii detinatori de licente 3G din Romania sunt companiile Vodafone Romania si Orange Romania. In luna septembrie, Vodafone Romania a anuntat ca are peste 230.000 de utilizatori de servicii 3G. Orange Romania estimeaza ca pana la sfarsitul anului va avea in jur de 250.000 de clienti EDGE si 3G.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri