Romania este considerata de catre companiile straine o destinatie avantajoasa pentru mutarea unor servicii ale firmelor pe teritoriul acesteia(outsourcing), deoarece are o forta de munca pregatita, ieftina si adaptata culturii occidentale, indica un studiu al companiei imobiliare CB Richard Ellis.
Companiile care isi externalizeaza operatiuni considera stabilirea acestora in Romania sau Bulgaria un avataj din ce in ce mai puternic in fata concurentei, arata un studiu Richard Ellis. Un interes ceva mai scazut il prezinta Slovenia si Croatia. Cehia si Polonia sunt intre cele mai cautate pentru externalizarea activitatilor, inclusiv in orasele mai mici. Ungaria si Slovacia urmeaza imediat dupa acestea, dar concentrarea activitatilor externalizate in capitala genereaua o incalzire a pietei.

Companiile realizeaza strategii tot mai elaborate de externalizare a unor operatiuni sau de dezvoltare in interiorul companiei a unor operatiuni offshore, in incercarea de a reduce costurile operationale, pentru a se mentine la un nivel competitiv, pentru a-si pastra avantajul in fata competitiei sau pentru asezarea pe o piata de munca mai ieftina sau mai bine pregatita, explica studiul, dupa cum informeaza NewsIn. Acestea pot fi plasate in aceeasi tara in care desfasoara activitate compania (onshore), intr-o tara apropiata de cea in care desfasoara activitate compania (nearshore) sau intr-o tara aleasa pentru beneficiile pe care le poate oferi, respectiv nivelul inalt de pregatire sau costurile scazute ale fortei de munca.

Regiunea Europa si Orientul Mijlociu (EMEA) este complexa din punct de vedere al externalizarii activitatilor, datorita combinatiei de limbi europene. Interesul pentru aceasta zona este suscitat in primul rand de cererea de angajati care vorbesc mai multe limbi straine. In Regatul Unit, orasele cu costuri reduse raman interesante pentru companiile cu cerinte specifice, care vizeaza profituri cu riscuri minime, precum si pentru companiile care nu vor sa se distanteze foarte tare de clienti

Irlanda este o destinatie populara ca unic mediu preponderent bancar din zona euro cu vorbitori nativi de limba engkleza, desi este foarte probabil ca interesul se va muta catre zone cu forta de munca mai pregatita. Asia detine o pozitie dominanta pe piata externalizarii , in principal datorita populatiei numeroase vorbitoare de engleza, care ofera forta de munca la costuri reduse.Din punct de vedere al numarului si dimensiunii operatiunilor externalizate, India este lider de piata. De asemenea, Philippine a atras un numar mare de operatiuni externalizate in ultimii ani, datorita adaptarii la mediul cultural european, respectiv american.

Singapore detine o pozitie de nisa pe piata externalizarii operatiunilor datorita fortei de munca cu inalta pregatire, infrastructurii bune si a sustinerii guvernamentale, in ciuda costrurilor destul de ridicate. Australia si Noua Zeelanda au costuri ridicate ale fortei de munca dar ocupa locuri importante pe aceasta piata datorita abilitatilor de folosire a limbii engleze, similaritatilor culturale cu Occidentul si datorita unei piete a externalizarii serviciilor deja formate. Ponderea mare de imigranti care traiesc in Australia aduce un avantaj in plus, in ceea ce priveste diversitatea lingvistica.

Continentul american este interesant pentru externalizarea serviciilor datorita bunei utilizari a limbilor engleza si spaniola. Aici piata se constituie din servicii externalizate nearshore sau offshore ale companiilor din America de nord. Locatiiile cele mai cautate sunt Canada, dar si Brazilia si Argentina sunt considerate interesante. De asemenea, piete de externalizare a serviciilor in plina dezvoltare sunt zonele din centrul si sudul Americii si zona caribiana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri