Adrian Marin, presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), a declarat in cadrul FIAR - Forumul International Asigurari-Reasigurari, ca industria de asigurari "ca orice mediu de business isi doreste stabilitate politica, predictibilitate, precum si forta de munca bine pregatita", in contextul in care desi piata de profil se afla in crestere, presiunea pe profitabilitate este insa ridicata, din cauza faptului ca ponderea cea mai mare a primelor brute subscrise este in continuare repezentata de polite obligatorii. "Piata de asigurari a ramas blocata la cuvantul "potential", dar pe CASCO baza asigurabila a scazut cu 40%".

"Vorbim despre o piata in care avem peste 29 de companii de asigurari, plus societatile care activeaza in baza pasaportului european, dar care este, in continuare, dominata de asigurarile auto cu un grad ridicat de intermediere. Daca ne uitam iar la PIB, penetrarea asigurarilor in Romania comparativ cu pietele mature de profil se afla la nivel scazut. Acest indicator a fost 1,13% in 2017, fata de 7,4% la nivel european si 2,5% la nivel tarilor din Europa Centrala si de Est. Intelegem ca in 2018 din cauza cresterii mai accelerate a PIB-ului decat primele brute subscrise in Romania, penetrarea asigurarilor in piata locala a scazut la 1,07%", a declarat Adrian Marin (foto).

Piata asigurarilor s-a ridicat la 2,18 miliarde de euro in 2018 in crestere cu 4,5% fata de 2017. Pe asigurari generale cresterea a fost de 4,6%, iar pe asigurari de viata de 4,3%. Si la finalul primelor trei luni din 2019, piata de asigurari a cunoscut o crestere de 7%, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, RCA cu 5%, iar segmentul de viata cu 9%. Defalcat, pe linii de business in asigurari generale, politele CASCO si RCA reprezinta 72% din piata.

"Daca ne uitam, de asemenea, la rata combinata pe segmentul de asigurari CASCO acest indicator a sporit cu 5 puncte procentuale si a urcat de la 107% in 2017, la 112% in 2018, iar pe RCA cu 14 puncte procentuale sarind de la 98% la 112% in 2018. Toate aceste majorari pun, bineinteles, o presiune suplimentara pe eficientizarea operatiunilor noastre", a adaugat Adrian Marin.

Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei "Insurance Market Trends", din cadrul FIAR 2019, eveniment organizat de Media Xprimm.

"Si in 2019 vorbim tot despre acest « potential » pe asigurari auto datorita cresterii numarului de masini noi in primul trimestru, cu 25% mai multe decat in perioada similara de anul trecut". Dar, "m-am uitat la numarul de masini inmatriculate in 2008 si 2018. In urma cu 10 ani aveam 5,07 milioane de masini, iar in 2018 am ajuns 8,19 milioane, ceea ce inseamna o crestere de 62% a parcului auto din Romania, in aceasta perioada. Insa, masinile cu o vechime sub 10 ani insumau o pondere de 58% in 2008, adica 2,9 milioane, iar in 2018 sub 10 ani erau doar 21%, adica doar 1,7 milioane. Asta inseamna ca dispunem astazi de o baza cu 40% mai redusa asigurabila CASCO, pentru ca pot fi asigurate doar cele sub 10 ani vechime. In schimb, avem o baza RCA cu 62% mai mare decat acum 10 ani a acestui parc auto", a mai spus presedintele UNSAR.

Perioada 2008 2018
Total masini inmatriculate, din care: 5.071.697 8.193.278
Cu o vechime < 10 ani 2.922.190 1.742.283
Pondere in total 58% 21%
Cu o vechime > 10 ani 2.149.507 6.450.995
Pondere in total 42% 79%

In fiecare zi din 2018, companiile de asigurari au platit despagubiri de 3 mil. euro

El a adaugat, de asemenea, ca membri UNSAR asteapta noile modificari ale legislatiei RCA, conform cerintelor Comisiei Europene si colaboreaza cu autoritatile pentru introducerea baremului traumatic la plata despagubirilor pentru vatamari corporale, lucru care ar genera un sistem de referinte si nu ar mai exista discrepante la despagubiri platite pentru cazuri asemanatoare.

Tot in acest context, UNSAR a lansat si prima campanie integrata de comunicare a industriei de asigurari din Romania: Oamenii din asigurari. Campania pune accent pe contributia adusa de industria de asigurari la nivelul societatii romanesti si evidentiaza oamenii care fac posibile toate acestea, trasand paralele cu diversele ocupatii familiare publicului larg.

In industria de asigurari din Romania lucreaza circa 8.500 angajati directi si peste 30.000 colaboratori. In fiecare zi calendaristica din 2018, companiile de asigurari au platit despagubiri de aproape trei milioane de euro, arata UNSAR.

"Lansam prima campanie integrata de comunicare a industriei de asigurari din Romania, cu accent pe oamenii care lucreaza in industrie si pe impactul pe care munca lor il are asupra vietilor de zi cu zi ale romanilor. Dincolo de perceptiile existente, industria aduce importante beneficii societatii si reprezinta un punct real de sprijin pentru cei care au nevoie", a declarat Adrian Marin.

Anul acesta, UNSAR marcheaza 25 de ani de la infiintare si organizeaza, pe 23 mai, alaturi de Insurance Europe - federatia europeana care reuneste asociatiile nationale ale asiguratorilor si reasiguratorilor - Conferinta Anuala Insurance Europe la Bucuresti. Este pentru prima data cand acest eveniment se desfasoara intr-o tara din Europa Centrala si de Est.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri