Recent, la București a avut loc Misiunea Comercială Aerospaţială şi de Apărare din Europa Centrală şi de Sud-Est, eveniment care a avut simultan în România şi Polonia. Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Comerţ al SUA şi Administraţia Comerţului Internaţional și a reunit în cadrul său mai mulți oficiali din domeniul apărării, atât din SUA cât și din România.

Printre aceștia s-a aflat și Edward Bligh, colonel în retragere din cadrul Corpului Pușcașilor Marini SUA, actualmente vicepreședinte al departamentului de dezvoltare de business din cadrul Horizon Strategies, o companie care oferă servicii în domeniul planificării militare, dar și al așa-numitelor wargames (simulări de luptă, n.r.).

Din această poziție, acesta a explicat pentru wall-street.roajută atât guvernul României în planificarea și strategia în domeniul apărării, dar și, la un nivel de bază, soldați în mod individual.

Horizon Strategies, de altfel, a oferit simulări de luptă inclusiv pentru NATO, o experiență pe care acum a adus-o și în România, pentru guvernul României, fiind destinată în special factorilor de decizie, dar fără să se limiteze la aceștia.

Poate fi la fel de simplu ca o discuție în jurul mesei. Dacă se întâmplă un incident, o anumită serie de decizii trebuie luate, iar noi, practic, venim cu un desfășurător de astfel de decizii.

Edward Bligh, Horizon Strategies

De asemenea, acesta a arătat faptul că a fost impresionat de profesionalismul personalului român din domeniul apărării, pe care îl caracterizează ca fiind animat de o "foame de a învăța".

Edward Bligh mai spune, de altfel, că experiența de pușcaș marin l-a învățat că este important să vadă cum fac lucrurile și alții, uneori având surpriza să vadă că există militari care făceau lucrurile chiar și mai bine față de felul în care era obișnuit.

Din acest punct de vedere el afirmă chiar faptul că "nu știi exact care e nivelul tău până nu vezi și alte persoane din același domeniu făcând lucruri similare".

Cât despre conflictele momentului, cel din Ucraina și cel din Israel, specialistul consideră că ambele au potențialul de a scinda foarte mult opiniile publicului, poate chiar cu un accent suplimentar, pentru moment, pe conflictul Israel-Hamas.

Nu în ultimul rând, acesta consideră că nimeni, dintre factorii de decizie din SUA, nu își va permite să renunțe, cel puțin în sesiune publică a Congresului, la ajutorul american pentru Ucraina, ceea ce nu înseamnă însă că este total exclus.

Sursa foto: Ana Maria Porojan

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri