Afecțiunile oncologice sunt printre cele care cauzează cele mai multe victime în rândul pacienților din România, iar nevoia de a investi în tehnologie de diagnosticare și tratament încă este mare, deși în ultimii 10 ani numărul de echipamente a crescut destul de mult, este de părere Costin Ghioca, fondatorul AC RAD, companie specializată în utilizarea echipamentelor medicale ce emit radiații ionizate.

În comparație cu situația din urmă cu mai bine de un deceniu, în prezent avem de aproape opt ori mai multe echipamente dedicate pacienților din România care au nevoie de radioterapie, dar încă nu sunt suficiente, deoarece pacienții așteaptă mult timp pentru a le veni rândul.

„Acum 10-15 ani aveam 10-12 acceleratoare. Acum sunt 80 de acceleratoare. Este o creștere importantă, dar pe fiecare echipament, în fiecare zi, avem cam 70 de pacienți. Asta înseamnă că pacienții stau la coadă, încă își așteaptă rândul pentru a primi tratament, încă este nevoie de programări”, a explicat, în studioul wall-street.ro, Costin Ghioca.

Antreprenorul remarcă volumul de investiții, în special din partea sectorului privat, unde, în ultimii 4-5 ani, au apărut circa 30 de acceleratoare noi, dar necesarul este departe de a fi atins, iar aportul sectorului medical public ar putea fi mai mare.

Diferența dintre 15 și 80 de acceleratoare este majoră. Investițiile în România în acest domeniu există, dar cele mai multe sunt la privat. Circa 70% dintre acceleratoare se află la privat, restul la stat. Mai sunt încă 15 acceleratoare în proiect, ce urmează să fie date în folosință la anul”, ne-a mai dezvăluit Costin Ghioca.

Investițiile în radioterapie sunt lăudabile, dar trebuie făcut următorul pas

Potrivit lui Costin Ghioca, un aspect ce merită remarcat este acela că România are printre cele mai moderne echipamente pentru radiologie din lume, iar specialiștii sunt și ei foarte bine instruiți, participând la numeroase stagii de pregătire direct la producători sau pe la congrese de specialitate.

Acum trebuie doar să fim atenți la următorul pas. Adică la implementarea noilor tipuri de terapii. Noi tot încercăm de ceva vreme să promovăm proton-terapia. Suntem la momentul în care chiar avem nevoie. Diferențele sunt uriașe între practica de radioterapie și cea de proton-terapie. De exemplu, din punct de vedere fizic, toată energia poate fi concentrată direct în tumoare. Această practică este recomandată în special pacienților pediatrici (copiilor – n.r.), deoarece are prea puține efecte adverse”, ne-a mai explicat Costin Ghioca.

Antreprenorul ne-a mai spus că în afară se folosește de foarte mult timp acest tip de terapie, în unele țări, copii fiind tratați doar cu proton-terapia, dar la noi încă este nevoie să se facă primul pas.

Totodată, raportându-ne la ce există în România în momentul de față, Costin Ghioca este de părere că tratamentul oferit pacienților oncologici, cu echipamentele disponibile la ora actuală, este unul de calitate.

Este mai greu să lucrezi cu privatul decât cu statul

În ceea ce privește implementarea proiectelor de dezvoltare a centrelor de radioterapie în special sau de instalare a echipamentelor medicale avansate la stat și la privat, în general, Costin Ghioca ne explică faptul că ambele sectoare oferă oportunități, dar și provocări.

Dacă la privat procedurile de achiziție sunt mai simple, implementarea unui proiect este mult mai provocatoare prin prisma pretențiilor și exigențelor mult mai ridicate.

De cealaltă parte, la stat, procedurile de achiziție sunt mai greoaie, date fiind diversele etape pe care trebuie să le parcurgă un proiect de investiție, dar, după ce toate aprobările sunt acordate, implementarea este mult mai simplă.

Chiar dacă în mediul privat nu avem tot felul de proceduri, de licitații, de hârtii de aprobat, nu aș spune că este neapărat mai simplu. Privatul investește în tine, te plătește din profitul lui, așa că își dorește ca activitatea ta să-i aducă profit. După părerea mea, în proiectele private dovedești cât de bun ești. La privat, dacă ai greșit o dată, este foarte greu să mai primești o a doua șansă”, ne-a mai dezvăluit omul de afaceri.

Potrivit antreprenorului, circa 80% din portofoliul de proiecte AC RAD provine din sectorul privat, restul fiind reprezentat de proiectele implementate în unitățile medicale publice.

„Acum au apărut și câteva proiecte frumoase și la stat, deoarece tot mai multe instituții primesc bani pentru investiții și există această dorință de a implementa proiecte ambițioase. Acolo unde apar aceste proiecte, suntem și noi prezenți ca experți”, ne-a dezvăluit Ghioca.

Cum a luat naștere și ce face AC RAD Medical

Este un business care a luat naștere în urmă cu 11 ani, fiind înființat de Costin Ghioca, având în spate experiența sa profesională și plecând de la ideea de a ușura munca medicilor, care trebuie să se concentreze pe aspectele clinice ale activității lor, eliberându-i de grijile legate de aspectele tehnice ale echipamentelor medicale cu care lucrează.

„La vremea aceea, în piață erau câțiva specialiști care preluau doar câteva componente din această vastă activitate care privește radioprotecția. Am gândit acest business ca un întreg, în care să includ toate aspectele care implică utilizarea echipamentelor cu radiații ionizante. De la preluare, autorizare, instruire, asigurarea de resurse și așa mai departe”, ne-a explicat Costin Ghioca.

Când se creează un centru de radioterapie, cei de la AC RAD gândesc, împreună cu medicii, cum poate fi amenajat un astfel de centru, care sunt cele mai bune echipamente și cum pot fi instalate în spațiile pe care medicii le au la dispoziție.

„Ne așezăm la masă și vedem care sunt ultimele tehnologii, cum pot ajuta acele echipamente partea medicală și, în special, pacientul. Mai mult, completăm serviciile cu accesoriile necesare din fiecare domeniu medical. Le împart în trei mari categorii: imagistică, imagistică nucleară și radioterapie”, ne-a mai explicat fondatorul AC RAD.

Totodată, echipamentele mai au nevoie și de diverse accesorii, cum ar fi șorțuri de plumb, dozatoare pentru soluții de contrast și așa mai departe. AC RAD vine, după cum spune Costin Ghioca, cu o soluție la cheie.

În ceea ce privește avantajele și beneficiile pentru pacienți, antreprenorul ne explică faptul că AC RAD facilitează accesul la ultimele tehnologii și practici disponibile pe piață, ceea ce asigură un tratament de calitate, astfel încât pacientul să beneficieze de un tratament cât mai eficient. În special când vorbim de proceduri de radioterapie, unde pacientul trebuie să fie expus cât mai puțin, iar eficacitatea tratamentului să fie cât mai ridicată.

„Avem clienți și la stat, și în sectorul privat. Ne-am concentrat mai mult pe zona privată, unde oamenii au înțeles mai ușor nevoia de a avea un expert la masă, că trebuie să aducă în România cele mai noi tehnologii. Au înțeles că pierdeau timp căutând chiar ei echipamentele necesare, ori că nu știau ce să caute, că trebuia să ia parte la diverse programe de instruire, ceea ce ducea și la limitarea timpului alocat pentru actul medical”, ne-a mai spus Costin Ghioca.

Pentru mai multe detalii și informații despre radioterapie, despre investițiile în domeniul medical, dar și despre activitatea AC RAD, vă invităm să urmăriți interviul integral cu fondatorul companiei, Costin Ghioca, în clipul de mai jos.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri