La 25 decembrie 1989, după căderea regimului comunist condus de Ceaușescu, a fost înființată Uniunea Democrată Maghiară din România pentru a reprezenta interesele comunității maghiare. De atunci și până astăzi, când UDMR a fost lăsat pe dinafara cabinetului Ciolacu, formațiunea a participat, într-un fel sau altul, la actul guvernării, cu unele excepții notabile însă. Astfel, cea mai semnificativă absență a UDMR de la guvernare se întinde pe aproape șase ani, începând cu cabinetul Ponta 4.

Contextul formării UDMR a fost prin urmare unul tensionat, având în vedere relația complicată dintre majoritarii români și minoritatea maghiară în zorii tranziției, dar, treptat, elitele maghiare din România au găsit o cale de a merge înainte.

Primul președinte a fost scriitorul Géza Domokos, iar între 1993-2011 președinte al UDMR a fost Béla Markó, de profesie tot scriitor.

De atunci și până astăzi, însă, UDMR a participat de multe ori la actul de guvernare românesc. De atât de multe ori, de fapt, încât în spațiul public a apărut ideea conform căreia UDMR ar fi fost mereu la guvernare, din 1990 și până astăzi.

Această idee este însă cum nu se poate mai falsă.

UDMR a intrat prima dată la guvernare în 1996, în Guvernul CDR, a rămas să sprijine Guvernul PSD+PUR, în perioada 2000-2004, apoi a intrat la guvernare alături de Alianţa D.A., pentru perioada 2004-2008.

La vremea respectivă, UDMR obţinea două posturi de ministru în Guvernul Ciorbea: Turism, prin Akos Birtalan (decembrie 1996-aprilie 1998), şi ministrul delegat pentru minorităţi naţionale, prin Gyorgy Tokay (decembrie 1996-aprilie 1998).

Ulterior, vreme de un an a fost în opoziţie, în perioada 2008-2009, iar după alegerile prezidenţiale din decembrie 2009, formațiunea revine la guvernare alături de PDL, până în mai 2012. A urmat apoi un an şi jumătate de pauză, iar în martie 2014, UDMR a revenit la guvernare alături de PSD.

Noii miniştri ai UDMR în așa-numitul Guvern Ponta 3 erau Kelemen Hunor (vicepremier, ministrul Culturii) și Attila Korodi (ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice).

Guvernul Ponta 3 nu avea să dureze însă foarte mult, numai până la finalul anului 2014, iar asta pentru ca ulterior... surpriză, UDMR să nu mai apară în cabinetul Ponta 4. Mai mult, UDMR nu avea să mai apară la guvernare până în anul 2020, mai precis până la formarea cabinetului PNL-USR-PLUS-UDMR.

"După părerea mea, ce se va întâmpla din momentul acesta va fi pericolul ca cele două partide mari să se lovească și totul să se finalizeze cu un eșec și foarte mult scandal. Noi puteam să garantăm între cele două mari partide un fel de echidistanță și normalitate care sunt întotdeauna necesare", a declarat Attila Korodi pentru wall-street.ro.

Cât privește guvernările anterioare din care a făcut parte UDMR, acesta a explicat faptul că perioada cea mai sumbră a fost în perioada Guvernului USL din 2009, "în care cartea maghiară a fost scoasă de foarte multe ori pe masă, din păcate".

Cu privire la acest aspect, fostul ministru al Mediului remarcă de altfel că din acest punct de vedere trebuie să existe o abordare foarte rațională în acest moment, pentru că ceea se întâmplă acum poate să semene cu ce s-a întâmplat atunci.

Nu în ultimul rând, cu referire la percepția larg răspândită conform căreia UDMR ar fi fost mereu la guvernare după 1990, Attila Korodi remarcă faptul că aproape șase ani formațiunea a lipsit de fapt de la masa puterii, mai precis până la formarea guvernului Cîțu.

Sursa foto: Facebook / UDMR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri