Combinand uneltele de cautare pe Internet cu resursele vaste ale Web-ului si cu registrele personale de sanatate din online, Google si Microsoft pun la cale modalitati de a imbunatati sistemul medical si de a-i ajuta pe utilizatori sa ia decizii responsabile privind propria sanatate.
"In spatele acestor demersuri se afla masificarea consumului de informatie medicala", a declarat doctorul David J. Brailer, fostul coordonator al Departamentului de Sanatate si Tehnologia Informatiei, din cadrul administratiei Bush, citat de The New York Times.

Specialistii considera ca este prea devreme pentru a stabili daca Google sau Microsoft vor progresa in aceasta directie. Sistemul sanitar este un domeniu in care politica, regulamentele si vechile interese tind sa incetineasca ritmul in care se produc schimbarile, iar companiile din IT sunt renumite pentru cat de repede isi pierd rabdarea.

O alta probelma ar fi ca, pentru majoritatea utilizatorilor, tastarea simptomelor unei probleme de sanatate intr-un motor de cautare online difera mult de incredintarea acestora unui titan corporativ.

Google si Microsoft constientizeaza obstacolele si sunt de acord ca schimbarea sistemului sanitar va fi o lupta lunga si complicata. Cu toate acestea, companiile vad un potential in atragerea unei largi audiente pentru publicitatea in domenii ca pharma si alte servicii medicale. Ambele companii aduc avantaje considerabile pentru consumatori, prin tehnologia pe care o folosesc.

Se stie ca software-ul Microsoft animeaza mai mult de 90% din toate calculatoarele personale, in timp ce Google este primul motor de cautare la care se apeleaza in probleme medicale. In acelasi timp, oamenii se indreapta din ce in ce mai mult spre computere si spre Web pentru informatii sanitare si sfaturi. Un studiu publicat de Harris luna trecuta a aratat ca 52% din adulti apeleaza frecvent la Internet pentru informatii din domeniul sanatatii, spre deosebire de anul 2001, cand doar 29% apelau la informatia virtuala.

Daca eforturile celor doua companii vor lua avant de-a lungul timpului, acest lucru promite sa accelereze un schimb de putere, inspre consumatori, in domeniul sanatatii, asa cum a realizat tehnologia Internetului in alte industrii.

In prezent, aproximativ 20% din populatia din SUA are registre de sanatate computerizate, fata de cele in formatul clasic de hartie, iar administratia Bush a incercat sa grabeasca trecerea spre formatul electronic. Insa aceste registre raman sub controlul medicilor, spitalelor si companiilor de asigurari.

Initiativele Google si Microsoft ar oferi mai mult control indivizilor, o tendinta pe care specialistii din domeniul sanatatii o vad ca inevitabila. Inca de pe acum, Web-ul le permite utilizatorilor sa abordeze mai activ problemele din domeniul sanatatii. Conform studiului Harris, 58% din persoanele care au cautat informatii din sanatate in ultimul an au discutat rezultatele cautarii cu medicii lor. Aceasta va duce, pe viitor, la o colaborare mai buna si mai putin anevoioasa intre medici si pacienti, cred specialistii.

Nici unul din cei doi giganti nu au dorit sa isi expuna planurile in detaliu. Insa Microsoft a anuntat lansarea proiectului pentru aceasta toamna, in timp ce Google asteapta inceputul anului urmator.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri