Odata cu sfarsitul lunii iunie, Microsoft nu va mai acorda licente pentru vinderea pachetelor Windows XP, indiferent daca acestea sunt adresate laptopurilor sau desktopurilor, acest moment marcand sfarsitul unei ere in istoria companiei.
In plus, la 30 iunie, nu numai ca Microsoft va renunta la varianta Windows XP, ci se va desparti si de Bill Gates, fondatorul sau, conform silicon.com.

Retailerii de produse IT vor avea dreptul sa vanda aceste produse ale Microsoft pana cand isi vor epuiza complet stocul de sisteme de operare XP.

In ciuda incercarilor disperate de a salva generatia XP (dar si in ciuda criticilor continue aduse la adresa sistemului Windows Vista), Microsoft nu va renunta la decizia pe care a luat-o, astfel ca mai sunt doua saptamani pana cand comercializarea produsului Windows XP va inceta.

Totusi, sistemul Windows XP nu va disparea in totalitate de pe piata, acesta urmand sa fie disponibil pana la 31 ianuarie 2009 la PC-urile create de producatorii mici de calculatoare, cunoscuti sub numele de “system builders” (“constructorii de sisteme”) si la asa numitele ultra-low-cost PCs (calculatoare cu preturi foarte scazute), pana la 30 iunie 2010, informeaza silicon.

Totodata, cei de la Microsoft declara ca vor continua sa livreze CD-uri XP pana la 31 iunie 2009 pentru a permite producatorilor de calculatoare accesul la downgrade-urile facute la vechiul XP.

In principal, Microsoft va sustine sistemul de operare XP pana in 2009, dar ii va acorda suport, in extensie, pana in aprilie 2014.

“Toti consumatorii recenti ai HP au ales Windows Vista. Insa noi inca mai oferim unui anumit numar de clienti varianta XP si vom face acest lucru in continuare, pana la sfarsitul lunii iunie 2008”, a declarat un purtator de cuvant al HP.

In schimb, cei de la Lenovo nu vor mai oferi nici o licenta pentru sistemul de operare Windows XP dupa 30 iunie 2008, potrivit acordului acestora incheiat cu Microsoft.

“Vom oferi clientilor pachete Vista cu CD “downgrade” XP pana la 31 ianuarie 2009, conform intelegerii pe care o avem cu Microsoft. In orice caz, majoritatea calculatoarelor pe care le scoatem pe piata nu vor avea CD-ul XP in pachetul oferit. Daca un client cumpara un sistem Vista si vrea sa-si faca un downgrade, desi nu beneficiaza de CD-ul special, acesta poate contacta Centrul nostru de informare pentru a intra in posesia unui downgrade XP”, afirma un purtator de cuvant al Lenovo.

La sfarsitul lunii aprilie, Microsoft sustinea ca, in cazul in care clientii isi vor manifesta in continuare interesul pentru achizitionarea pachetelor Windows XP, vor lua in calcul renuntarea la termenul de 30 iunie 2008 si isi vor schimba planurile de a scoate de pe piata sistemele XP.

Windows XP este o linie de sisteme de operare dezvoltate de Microsoft pentru utilizarea pe sisteme de calcul, curpinzand spatii de lucru personale sau de business, laptopuri si centre media. Literele "XP" inseamna experience (experienta).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri