Satyam, a patra companie de software din India, se confrunta cu o ancheta inaintata de regulatorul din piata dupa ce presedintele acesteia a fost implicat intr-un scandal financiar, scrie BBC News.
Presedintele companiei, Ramalinga Raju, a dezvaluit ca registrul contabil al companiei a fost falsificat, cu rezerve banesti exagerate cu aproximativ 1 miliard dolari.

Bursa Nationala de Valori din India a scos compania din indexul Nifty inainte ca pietele sa se inchida. Datorita acestui scandal au aparut temeri ca investitorii straini vor fi determinati sa paraseasca India.
Merrill Lynch, care a fost rugata sa caute optiuni de fuziune, a incheiat angajamentul sau cu firma, citand “iregulatitati materiale de contabilitate”.

Satyam a fost vazuta ca una dintre firmele de IT cheie din India si un important exportator, in timp ce fondatorul companiei, Raju, a fost mereu privit ca un antreprenor.

Stirile despre scandal au dus la o scadere a actiunilor cu 80% si au produs temeri legate de viitorul gigantului IT, care este specializat in soft-uri pentru companii.

Regulatorul pietei bursiere indiene, Consiliul de Schimb si Securitati din India, a anuntat ca a inceput o investigatie pentru a examina vanzarea si tranzactionarea actiunilor Satyam.

“Suntem nelinistiti de ce s-a intamplat la Satyam, iar guvernul va lua toate masurile necesare pentru a asigura ca aceste forme de scandal nu vor mai avea loc”, a anuntat ministrul de resort, Prem Chand Gupta.

In scrisoarea sa catre conducerea companiei si bursa, Raju a declarat ca ar vrea sa fie supus legilor tarii si sa suporte consecintele.

El a declarat ca nici el si nici managementul companiei nu au luat bani de la companie si nu au beneficiat de pe urma contabilitatii false. El a adaugat ca niciun membru al conducerii nu a fost informat de situatia in care a fost firma.

Cu toate acestea, comunicatul nu a reusit sa linisteasca piata. Analistii sustin ca exista ingrijorari cum ca acest scandal ar putea sa deschida calea pentru mai multe astfel de cazuri si ar putea speria investitorii.

“Urmeaza sa aiba un impact major asupra industriei indiene de outsourcing. Clientii au inceput sa se ingrijoreze in legatura cu companiile de offshoring din India”, a declarat Sudin Apte, country head la Forrester.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri