Cota de piata a Internet Explorer continua sa inregistreze scaderi, lucru ce ar putea avea consecinte grave asupra companiei Microsoft. Singurul lucru care ar putea ajuta gigantul IT sa-si revina din acest impas este crearea unei versiuni IE pentru Linux, spun specialistii.
Ultimele studii realizate de Net Applications arata ca Internet Explorer a avut o cota de 67,55% din piata in luna ianuarie a acestui an, cea mai mica rata inregistrata de cand acestia au inceput sa masoare gradul de utilizare al browserelor de Internet, in 2005.

Conform datelor furnizate de Net Applications, IE a inceput sa piarda teren inca din luna martie a anului trecut in favoarea altor browsere, care au crescut constant incepand cu perioada mentionata.

In schimb, Mozilla Firefox a castigat aproape 3 puncte procentuale in cele sapte luni in care Internet Explorer a scazut, ajungand la o cota de 21,53% din piata luna trecuta.

In noiembrie si decembrie 2008, browser-ul celor de la Microsoft a pierdut circa un procent in fiecare luna, ajungand de la o cota de piata de 71,27% (in octombrie) la 69,77% si, apoi, la 68,15% in ultimele doua luni ale anului.

Browser-ul Safari (Apple) a cunoscut fluctuatii in ceea ce priveste gradul de utilizare pe parcursul anului trecut insa, in ianuarie 2009, acesta a ajuns la o cota de 8,29 de procente, de la 7,13% - cat detinea in noiembrie 2008, conform MarketShare.

Mult asteptatul browser Chrome, al celor de la Google, lansat in septembrie 2008, detine, in prezent, 1,12% din piata. In luna noiembrie a anului trecut, Chrome-ul a intrecut Opera, care a avut in ianuarie 2009 doar 0,7% din piata.

Internet Explorer a pierdut sapte procente din februarie anul trecut si continua sa scada si sa se regaseasca tot mai putin printre preferintele utilizatorilor.

Microsoft a pierdut aproximativ noua procente din cota de piata a browser-elor sale in ultimii doi ani.

Aceste date, combinate cu veniturile care stagneaza ale Microsoft si cu cei 5.000 de angajati disponibilizati de curand, nu fac decat sa arate cu ce provocari se confrunta compania in aceste vremuri nu tocmai favorabile.

Exista nenumarate motive pentru care IE sau Windows au inceput sa aiba probleme sau pentru care afacerile Microsoft au inceput sa stagneze, insa cel mai important factor comun este acela ca vanzarile de netbook-uri au inceput sa creasca vertiginos, iar cele de desktop-uri sau laptop-uri au inceput, din contra, sa scada.

In 2008, au fost vandute aproximativ 10 milioane de netbook-uri, iar din acestea 30% foloseau sistemul de operare Linux, ceea ce inseamna ca circa 3 milioane de utilizatori au renuntat sa mai foloseasca Windows-ul si, implicit, Internet Explorer-ul.

In acest an, se estimeaza ca vor fi vandute 20 de milioane de netbook-uri. Dupa cum spun cei de la Computer World, prin lansarea unei versiuni IE care sa fie compatibila cu sistemul Linux, Microsoft ar putea intampina probleme care se aproprie.

Mai ales pentru ca cei care aleg sa-si cumpere netbook-uri care ruleaza cu sistemul de operare Linux nu au nici o problema in a folosi browser-ul IE – singura problema care ii determina sa aleaga acest tip de produse este cea de ordin material, intrucat un netbook Linux este mult mai ieftin decat unul cu sistem de operare Windows.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri