Potrivit analistilor, cresterea preturilor alimentelor poate determina falimentul unor antreprenori si reducerea anumitor cheltuieli din partea consumatorilor.
“Angajatilor japonezi nu li s-au marit salariile. Spre comparatie, in China salariile cresc in permanenta, astfel incat o crestere de 5% a cheltuielilor pot fi suportate. Insa, in Japonia se simte durerea acestor cresteri de preturi”, spune un economist din cadrul Institutului de Cercetare Daiwa.
Printre factorii care au determinat cresterea abrupta a preturilor la alimente se numara dezastrele naturale din Australia si Rusia, restrictiile de export impuse in Argentina si Indonezia, modificarile de dieta in tari precum China, unde cererea in crestere pentru carne de porc si vita au dus la o majorare a cererii pentru nutreturi pentru astfel de animale.
“Consumatorii cred ca atata timp cat preturile nu cresc la magazinul din colt, ei sunt in regula. Insa nu este asa”, spune Nobuhiro Suzuki, economist in cadrul Universitatii din Tokyo.
O parte din presiunea exercitata asupra producatorilor alimentari din Japonia provine din competitia in crestere venita din partea Chinei. Spre exemplu, pana in 2020, China va detine jumatate din consumul de soia la nivel mondial. Importurile de soia realizate de China au crescut in 2010 cu 14%, iar cifrele sunt asteptate sa creasca si in acest an.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: