Pe langa efectele cutremurului devastator de la finalul saptamanii trecute, o potentiala revenire a economiei japoneze ar putea fi complicata si de cresterea preturilor la grau si porumb, cred economistii consultati de Washington Post.
Japonia mentine unele dintre cele mai ridicate tarife in domeniul agriculturii in incercarea de a proteja acest sector, aflat deja intr-o situatie grava. Cu toate acestea, statul nipon este puternic dependent de importurile de alimente, asfel incat nivelul ridicat al tarifelor coroborat cu cresterea preturilor la nivel global ar putea genera o situatie greu de controlat odata ce impactul va fi resimtit de consumatori si de oamenii de afaceri.

Potrivit analistilor, cresterea preturilor alimentelor poate determina falimentul unor antreprenori si reducerea anumitor cheltuieli din partea consumatorilor.

“Angajatilor japonezi nu li s-au marit salariile. Spre comparatie, in China salariile cresc in permanenta, astfel incat o crestere de 5% a cheltuielilor pot fi suportate. Insa, in Japonia se simte durerea acestor cresteri de preturi”, spune un economist din cadrul Institutului de Cercetare Daiwa.

Printre factorii care au determinat cresterea abrupta a preturilor la alimente se numara dezastrele naturale din Australia si Rusia, restrictiile de export impuse in Argentina si Indonezia, modificarile de dieta in tari precum China, unde cererea in crestere pentru carne de porc si vita au dus la o majorare a cererii pentru nutreturi pentru astfel de animale.

“Consumatorii cred ca atata timp cat preturile nu cresc la magazinul din colt, ei sunt in regula. Insa nu este asa”, spune Nobuhiro Suzuki, economist in cadrul Universitatii din Tokyo.

O parte din presiunea exercitata asupra producatorilor alimentari din Japonia provine din competitia in crestere venita din partea Chinei. Spre exemplu, pana in 2020, China va detine jumatate din consumul de soia la nivel mondial. Importurile de soia realizate de China au crescut in 2010 cu 14%, iar cifrele sunt asteptate sa creasca si in acest an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri