Titeiul si cerealele vor fi materiile prime cu cele mai mari cresteri de preturi in acest an, in conditiile in care investitorii anticipeaza probleme de aprovizionare, potrivit unui sondaj realizat de Barclays Capital, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Astfel, 28% din cei peste 100 de investitori intervievati in luna martie considera ca pretul petrolului va inregistra in acest an cea mai mare crestere, urmat de cel al porumbului si al graului.

Aurul, al carui pret a avansat anul trecut cu 30%, ar putea "sa isi piarda stralucirea" si sa aiba cea mai slaba evolutie, dupa gazele naturale.

"Exista motive serioase pentru retragerea plasamentelor in aur. Riscurile reale sunt conditiile meteorologice nefavorabile si pretul mare al alimentelor. Iata de ce petrolul si cerealele sunt in fruntea listei", a declarat Kevin Norrish, director la Barclays.

Standard&Poor’s GSCI Spot Index pentru 24 de materii prime a urcat anul trecut cu 20%, sustinut de bumbac, argint si cafeaua arabica.

In acest an, indicele a avansat cu 14%, cele mai mari cresteri fiind inregistrate de bumbac, petrol si argint.

Preturile alimentelor au crescut la un nivel record luna trecuta, potrivit Natiunilor Unite.

Investitorii intentioneaza, in proportie de 83%, sa creasca sau sa mentina investitiile in materii prime la nivelul din 2010, in urmatorii trei ani.

Peste jumatate dintre acestia au declarat ca si-au marit, anul trecut, detinerile in materii prime, iar 31% le-au mentinut constante.

O proportie de 82% dintre investitori anticipeaza ca investitiile directe in materii prime vor fi in acest an de 60-70 miliarde de dolari, sau chiar mai mari, comparativ cu 60 de miliarde de dolari in 2010.

Piata petrolului este "extraordinar de sensibila" la problemele de aprovizionare, din cauza cresterii cererii si scaderii capacitatilor suplimentare din tarile producatoare, a spus Norrish.

Pretul petrolului a urcat cu 14% in acest an, ca urmare a tensiunilor politice din Tunisia, Egipt, Libia, Yemen, Bahrain si Siria.

Norrish considera ca pana in 2013-2014 va avea loc o scadere a capacitatilor suplimentare de productie a petrolului la un nivel incomod, probabil sub cel din 2008.

El a avertizat ca tensiunea de pe piata petrolului ar putea creste, daca productia din Nigeria va fi afectata dupa alegerile prezidentiale de luna viitoare.

In opinia sa, cresterea preturilor alimentelor reprezinta o mare problema.

Investitorii mizeaza pe cereale din cauza unei combinatii de stocuri reduse, probabilitatea unor noi probleme meteorologice, de tipul celor care au distrus culturile anul trecut, si cresterea cererii din China.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri